«Φάντασμα», αλλά από την φυλή του Μωάμεθ ο νέος αρχηγός του ISIS

Το όνομά του είναι εντελώς άγνωστο στις δυνάμεις ασφαλείας -στην ουσία ακούγεται για πρώτη φορά στα σενάρια διαδοχής του Μπαγκντάντι που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

Λίγες ημέρες μετά την αμερικανική επιδρομή και τον θάνατο του ηγέτη του ισλαμικού Κράτος, η τζιχαντιστική οργάνωση επιβεβαίωσε ότι ο  Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι είναι νεκρός και ανακοίνωσε και διάδοχο του: Νέος ηγέτης του ΙΚ είναι ο  Αμπού Ιμπραήμ αλ-Χασέμι αλ-Κουράσι.

Ειδικοί πιστεύουν ότι το Αμπού Ιμπραήμ αλ-Χασέμι αλ-Κουράσι δεν είναι ένα πραγματικό όνομα, αλλά ψευδώνυμο.

Στο ηχητικό μήνυμα που μεταδόθηκε από το πρακτορείο προπαγάνδας της εξτρεμιστικής οργάνωσης, Amaq,το ΙΚ  δεν παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον νέο ηγέτη του, ούτε δημοσίευσε φωτογραφία του. Ωστόσο, τον χαρακτήρισε ως «εξέχον πρόσωπο στην τζιχάντ».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Χασέμι είναι βετεράνος μαχητής που είχε αγωνιστεί κατά των ΗΠΑ στο παρελθόν.

Με την ονομασία «αλ Κουράσι», το Ισλαμικό Κράτος καθιστά σαφές ότι ο νέος ηγέτης κατάγεται από τη φυλή του προφήτη Μωάμεθ Quraysh (Κουράς)  – κάτι που γενικά οι σουνίτες θεωρούν βασική προϋπόθεση για να μπορέσει κάποιος να γίνει χαλίφης.

Όπως είχε δηλώσει πριν την ανακοίνωση η ειδική αναλύτρια του BBC  Μίνα αλ-Λάμ, «αν το Ισλαμικό Κράτος επέλεγε να διορίσει νέο ηγέτη του κάποιον  που δεν είναι Κουράσι, ίσως αυτό θα ήταν μία  σιωπηρή αναγνώριση ότι το χαλιφάτο δεν υπάρχει πια».

Με πληροφορίες από BBC, Independent, Reuters