Στον αέρα το ταξίδι Ερντογάν στις ΗΠΑ - «Δεν είναι σοφό να τον δεις» συμβουλεύουν τον Τραμπ

Στον πάγο φαίνεται πως οδηγούνται εκ νέου οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας μετά την έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίσματος με το οποίο αναγνωρίστηκε η γενοκτονία των Αρμενίων.

Η απόφαση να υιοθετηθεί το ψήφισμα, το οποίο αναγνωρίζει τη σφαγή 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία μεταξύ 1915-1923 ως γενοκτονία, έχει προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας, με το ταξίδι μάλιστα του Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ να βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων αν σχεδιάζει να ακυρώσει την επίσκεψή του, ο τούρκος πρόεδρος απάντησε πως δεν έχει αποφασίσει ακόμη. «Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά» είπε χαρακτηριστικά.

Πιέσεις και στον Τραμπ

Την ίδια στιγμή, στελέχη του Κογκρέσου συμβουλεύουν τον Τραμπ να ακυρώσει την πρόσκληση που έστειλε στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τον επισκεφθεί στην Ουάσιγκτον,

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος Hellas Journal, οι πιέσεις προς τον Αμερικανό πρόεδρο ασκούνται από άτομα του στενού του περιβάλλοντος, βουλευτές και γερουσιαστές, οι οποίοι έχουν ταχθεί στο πλευρό του στην υπόθεση της διαδικασίας για την καθαίρεσή του.

Βάσει του σκεπτικού τους, τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών στη Βουλή για την Αρμενική Γενοκτονία και τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, καθιστούν τον Ερντογάν ανεπιθύμητο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα επίσημα σχετικά με την επίσκεψη, δηλαδή αναφορικά με το αν αυτή θα πραγματοποιηθεί ή όχι. Όμως, σύμφωνα με ορισμένους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, μία επίσκεψη του Ερντογάν στις ΗΠΑ, ενός ηγέτη ο οποίος κατηγορείται από μέλη του Κογκρέσου για εγκλήματα πολέμου, δεν θα αποτελούσε σοφή κίνηση από την πλευρά του Τραμπ, ακόμη και για τον εκλογικό αντίκτυπο που αυτή θα μπορούσε να έχει.

«Τρομοκρατία των Αρμενίων»!

Νωρίτερα, ο Ερντογάν είχε χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα εναντίον των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη συνεδρίαση του κυβερνώντος κόμματος, τόνισε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεχάσει την «τρομοκρατία των Αρμενίων και κατηγορούν την Τουρκία για την υποτιθέμενη σφαγή των Αρμενίων».

«Η κίνηση της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ είναι άνευ αξίας» είπε, εκφράζοντας την οργή του, και συμπλήρωσε πως οι ιστορικοί είναι αυτοί που πρέπει να αποφασίσουν και όχι οι πολιτικοί.

Όπως τόνισε, η Άγκυρα έχει ανοίξει τα αρχεία της υπόθεσης του 1915, ενώ η Αρμενία δεν έχει καταφέρει να δώσει κανένα στοιχείο, γιατί, όπως εξήγησε, «δεν υπάρχει γενοκτονία των Αρμενίων».

Παράλληλα, καταδίκασε απερίφραστα την απόφαση, που πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία (405 ψήφους υπέρ έναντι 11 κατά). «Αυτή η απόφαση δεν είχε καμία νομική ισχύ στην Άγκυρα» τόνισε.

Μετά την έντονη αντίδραση του τούρκου προέδρου ήρθε, αργά το βράδυ της Τετάρτης, και η επίσημη καταδίκη από την τουρκική εθνοσυνέλευση.

Το κοινοβούλιο της Τουρκίας «μετά λύπης του καταδικάζει και απορρίπτει την υιοθέτηση εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ορισμένων θέσεων για τη λεγόμενη γενοκτονία των Αρμενίων (…) παρά τις αντιρρήσεις ορισμένων μελών που έχουν σοφία και συνείδηση», ανέφερε το τουρκικό ψήφισμα.

Η απόφαση αυτή στηρίχθηκε από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και την αντιπολίτευση, δηλαδή το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), το «Καλό» (IYI) κόμμα και το Κόμμα Εθνικής Δράσης (MHP).

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο καταδίκασε το ψήφισμα της αμερικανικής Βουλής, υποστηρίζοντας ότι «στερείται κάθε ιστορικής ή νομικής βάσης».

Στη σχετική ανακοίνωσή του ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «πρόκειται για ένα άσκοπο πολιτικό βήμα, καθώς απευθύνεται μόνο στο αρμενικό λόμπι και στις αντι-τουρκικές ομάδες».

«Καλούμε το Κογκρέσο των ΗΠΑ να μην εκμεταλλευθεί διμερή θέματα για εσωτερική πολιτική κατανάλωση και να ενεργήσει σύμφωνα με το πνεύμα της Συμμαχίας και της συνεργασίας μας» ανέφερε η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, καλώντας, παράλληλα, τον πρόεδρο Τραμπ να αποτρέψει περαιτέρω χειροτέρευση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.