Τεταμένη η κατάσταση στη Συρία, λίγο πριν τη λήξη της εκεχειρίας

Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος προειδοποίησε απόψε ότι οποιαδήποτε μετακίνηση των στρατιωτικών θέσεων της Τουρκίας μετά τη λήξη της κατάπαυσης του πυρός των 120 ωρών, απόψε το βράδυ, θα οδηγήσει τις ΗΠΑ στο συμπέρασμα, ότι η Άγκυρα παραβίασε τη συμφωνία με την Ουάσινγκτον.

Αναπόφευκτη συνέπεια του γεγονότος αυτού θα είναι η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας, σύμφωναμε το πρακτορείο Reuters.

Λίγο νωρίτερα έγινε γνωστό ότι οι Κούρδοι μαχητές ενημέρωσαν την Ουάσινγκτον ότι αποχώρησαν από τη ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία, όπως ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στρατηγός Μαζλούμ Κομπάνι Αμπντί σε επιστολή του προς τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς ανέφερε ότι έχουν αποσυρθεί «όλες οι δυνάμεις των YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού), της βασικής συνιστώσας των SDF που όμως θεωρείται «τρομοκρατική οργάνωση» από την Τουρκία. Κατά συνέπεια, υλοποιήθηκαν όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για την αποχώρηση των Συροκούρδων μαχητών.

«Έχουμε τηρήσει πλήρως τους όρους της εκεχειρίας και αποσύραμε όλους τους μαχητές και τις δυνάμεις ασφαλείας από τη ζώνη των στρατιωτικών επιχειρήσεων», ανέφερε εξάλλου ο Ρεντούρ Χαλίλ, ένας από τους διοικητές των SDF.

Οι ΗΠΑ αναμένουν ότι η προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη βορειοανατολική Συρία θα μεταβληθεί σε μόνιμη «μέχρι το τέλος του απογεύματος», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Πομπέο: Πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι καλύτερη

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο διατύπωσε νωρίτερα την εκτίμηση ότι είναι πάρα πολύ νωρίς να κρίνει κανείς την επιτυχία της εκεχειρίας στη βόρεια Συρία, την οποία διαπραγματεύτηκε με την Τουρκία κι ενώ απομένουν λίγες ώρες πριν από την εκπνοή της.

«Έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος» διαβεβαίωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου στην Ουάσιγκτον, προσθέτοντας, εντούτοις, ότι η επιτυχία της συμφωνίας «δεν έχει ακόμη πλήρως καθοριστεί».

«Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε μια καλύτερη κατάσταση» συμπλήρωσε ο ίδιος, την ώρα που οι αμερικανικές δυνάμεις συνεχίζουν την απόσυρσή τους από το βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας.

«Είναι μια περίπλοκη ιστορία, αυτό είναι βέβαιο» σημείωσε ο Μάικ Πομπέο.

«Ο πρόεδρος χρησιμοποίησε την οικονομική δύναμη της Αμερικής για να αποφύγει μια ένοπλη σύρραξη με έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ» είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, αναφερόμενος στις οικονομικές κυρώσεις με τις οποίες προειδοποίησε ο Ντόναλντ Τραμπ πριν από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

«Επιτακτικές οι συνομιλίες για τη Συρία» – Πούτιν και Ερντογάν συζήτησαν επί εξήμισι ώρες

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι το «επίπεδο των ρωσοτουρκικών σχέσεων, το οποίο έχει επιτευχθεί σήμερα, θα διαδραματίσει τον ρόλο του στη διευθέτηση όλων των περίπλοκων ζητημάτων, που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή μέχρι σήμερα».

Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα προσφέρει τη δυνατότητα να βρεθούν απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα τόσο προς το συμφέρον της Τουρκίας και της Ρωσίας, όσο και προς το συμφέρον όλων των χωρών της περιοχής.

Ο Ρώσος πρόεδρος χαιρέτισε θερμά την τουρκική αντιπροσωπεία και την ευχαρίστησε για την απόφαση της να έρθει στο Σότσι.

Υπενθυμίζεται πως το βράδυ της Τρίτης λήγει η εκεχειρία στη βόρεια Συρία.

‘Ασαντ: «Κλέφτης της γης μας», ο Ερντογάν

Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ επισκέφτηκε περιοχή στην Ιντλίμπ και αποκάλεσε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «κλέφτη».

Ο Άσαντ βρέθηκε στη γραμμή του μετώπου στην Ιντλίμπ, στα βορειοδυτικά της Συρίας και επανέλαβε τη δέσμευσή του να ανακαταλάβει περιοχές που έχασε η Δαμασκός στα χρόνια του εμφυλίου.

Το μέτωπο αυτό χωρίζει τους Σύρους αντάρτες -που υποστηρίζονται από την Τουρκία- και τους τζιχαντιστές από τις περιοχές που ελέγχει ο συριακός στρατός με την υποστήριξη της Μόσχας.

«Ο Ερντογάν είναι κλέφτης και τώρα κλέβει και τη γη μας» είπε ο Μπασάρ Αλ Άσαντ σύμφωνα με κυβερνητικά ΜΜΕ.

«Λέμε και θα εξακολουθήσουμε να λέμε ότι η Ιντλίμπ είναι το κλειδί για να τερματιστεί αποφασιστικά το χάος και η τρομοκρατία σε όλη τη Συρία», υπογράμμισε.

Έτοιμος να στηρίξει τους Κούρδους, ο πρόεδρος Άσαντ

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ εξέφρασε και πάλι τη στήριξή του στους Κούρδους μαχητές, χωρίς να τους κατονομάσει, λίγες ημέρες αφότου ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία.

«Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε (…) την αντίσταση στην τουρκική επιθετικότητα», είπε ο Άσαντ ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ιντλίμπ, την άλλη γραμμή του μετώπου που απέχει εκατοντάδες χιλιόμετρα από τα συροτουρκικά σύνορα. Η στήριξη στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), βασική συνιστώσα των οποίων είναι οι Κούρδοι μαχητές, «συνιστά συνταγματικό και εθνικό καθήκον», πρόσθεσε.

Η κατάπαυση του πυρός στη βορειοανατολική Συρία, την οποία διαπραγματεύτηκαν η Τουρκία και οι ΗΠΑ, λήγει απόψε στις 22.00 (ώρα Ελλάδας). Η Τουρκία σχεδιάζει να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας» στην περιοχή αυτή και να επαναπατρίσει ένα μέρος από τους 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενεί σήμερα στο έδαφός της.

Όπως σημειώνει ο Ελεύθερος Τύπος, η Δαμασκός επέκρινε στο παρελθόν τη συμμαχία των Κούρδων με τις ΗΠΑ, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να τους χαρακτηρίσει «προδότες». Όμως η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βόρεια Συρία, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στην Τουρκία, είχε ως αποτέλεσμα την επαναπροσέγγιση του συριακού καθεστώτος με τους Κούρδους. Με βάση μια συμφωνία με τις τοπικές κουρδικές αρχές, ο συριακός στρατός αναπτύχθηκε την περασμένη εβδομάδα σε πολλούς τομείς των συνόρων, όπως στις πόλεις Μάνμπιτζ και Κομπάνι.

Σύμφωνα με τον Άσαντ, βασική προτεραιότητα πλέον είναι «η αντίσταση απέναντι σε αυτήν την επίθεση» και όχι το να επιρρίπτουν ευθύνες οι μεν στους δε.