Πρόωρες εκλογές, μετά την «πόρτα» των Ευρωπαίων στα Σκόπια - Ζάεφ: Θα παλέψουμε γενναία

Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ, στον απόηχο του της άρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια.

«Στις εκλογές οι πολίτες θα αποφασίσουν σε ποιο μονοπάτι θα πρέπει να συνεχίσει η χώρα μας. Οι πολίτες θα μας υποδείξουν ποιον δρόμο να ακολουθήσουμε» έγραψε στο Twitter o Ζόραν Ζάεφ και συμπλήρωσε: «Δεν θα το βάλουμε κάτω. Θα παλέψουμε γενναία και αποφασιστικά. Δεν θα τους αφήσουμε να ανατρέψουν τις μεταρρυθμίσεις που κάναμε και να πάρουν πίσω την ελευθερία που φέραμε. Για τη χώρα και τους πολίτες, στέκομαι μπροστά σας και υπόλογος σε εσάς».

Ο Ζόραν Ζάεφ ευχαρίστησε την πλειοψηφία -όπως ανέφερε- των Ευρωπαίων ηγετών «που πάλεψαν υπέρ μιας θετικής απόφασης» για τη Βόρεια Μακεδονία.

«Είμαστε θύματα ενός ιστορικού λάθους της ΕΕ», συμπλήρωσε ο Ζάεφ, σημειώνοντας ότι καταλαβαίνει την οργή των πολιτών, «ως ακόμη μία ουλή». «Για εμένα η υπόσχεση που δεν τηρήθηκε είναι μια κακή και άδικη πράξη της Ένωσης και την ίδια ώρα ένα πολύ σημαντικό ζήτημα», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Το θρίλερ μετά το «όχι»

Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες ο Ζόραν Ζάεφ, εν μέσω σεναρίων περί παραίτησής του δέχθηκε τηλεφώνημα από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία του ζήτησε να μην παραιτηθεί, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και άλλοι ξένοι ηγέτες, καλώντας τον να συνεχίσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Ο Ζάεφ φέρεται να επικοινώνησε με τους ομολόγους του στη Σουηδία, τη Βουλγαρία, τη Σλοβενία, τη Μάλτα, καθώς και με τον Ευρωπαίο επίτροπο Γιοχάνες Χαν. Όλοι τους επιβεβαίωσαν ότι η Βόρεια Μακεδονία και οι πολίτες της είναι σε πλήρη ετοιμότητα για μια ευρωπαϊκή πορεία, αλλά εξήγησαν πως κάποιες χώρες της ΕΕ δεν είναι ακόμη έτοιμες.

Επί επτά ώρες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν να κάμψουν τις αντιστάσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αρνείτο πεισματικά την ένταξη νέων κρατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι να αναθεωρηθούν οι μηχανισμοί διεύρυνσης, τους οποίους χαρακτηρίζει «αναποτελεσματικούς και απογοητευτικούς».

Ενώ στην υποψηφιότητα της Βόρειας Μακεδονίας ο Γάλλος πρόεδρος εμφανίστηκε τελείως απομονωμένος, στην περίπτωση της Αλβανίας στο πλευρό του στάθηκαν Ολλανδία και Δανία.

Αντιδράσεις

«Είναι ένα ιστορικό λάθος και ελπίζω να είναι προσωρινό για να μην χαραχτεί στη συλλογική μνήμη ως ιστορικό λάθος» δήλωσε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά τις συζητήσεις των Ευρωπαίων ηγετών.

Απογοήτευση εξέφρασε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Την απογοήτευσή του εξέφρασε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν. «Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Είναι μία υπόθεση που προκαλεί μεγάλη απογοήτευση. Η ΕΕ πρέπει να ξεκαθαρίσει πόσο σοβαρή είναι η δέσμευσή της απέναντι στα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων» έγραψε ο ίδιος στο Twitter.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ζήτησε από την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία να μην παραδοθούν και τόνισε πως δεν φέρουν βάρος της ευθύνης. Την απογοήτευσή τους εξέφρασαν και αρκετοί άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων η Άνγκελα Μέρκελ.

Το Ελληνικό ΥΠΕΞ

Το μήνυμα πως η Ελλάδα στηρίζει διαχρονικά την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, στέλνει το υπουργείο Εξωτερικών., λίγο μετά τις ραγδαίες εξελίξεις  χωρίς πάντως να γίνεται ξεχωριστή αναφορά στην γειτονική χώρα, αλλά στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων γενικά.

Την ίδια ώρα, διπλωματικές πηγές σχολιάζουν αναφορικά με ενδεχόμενες πολιτικές εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, πως η Ελλάδα επαναλαμβάνει την πάγια θέση της περί μη ανάμειξης σε εσωτερικές υποθέσεις τρίτων χωρών.

».