Συνεχίζονται οι συγκρούσεις, παρά την εκεχειρία - Κομπάνι και Μανμπίτζ στην «ζώνη ασφαλείας» του Ερντογάν

Παρά την εκεχειρία, συνεχίζονται κατά τόπους οι συγκρούσεις στην πολύπαθη Συρία. Η μέρα ξεκίνησε με μάχες στην Ρας αλ Άιν,  μια πόλη κοντά στα σύνορα μεταξύ Συρίας και Τουρκίας, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της αναστολής της τουρκικής επιχείρησης στη βορειοανατολική Συρία για διάστημα 120 ωρών.

Στην μεθοριακή κωμόπολη, την Παρασκευή σκοτώθηκαν τουλάχιστον πέντε άμαχοι, σε αεροπορική επιδρομή της Τουρκίας με στόχο το Μπαμπ αλ-Χέιρ, ένα κοντινό χωρίο, όπου κουρδικές δυνάμεις εξακολουθούν να αντιστέκονται στην επίθεση της Άγκυρας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), αιχμή του δόρατος των οποίων είναι οι Κούρδοι, κατηγόρησαν επίσης σήμερα την Τουρκία ότι βομβαρδίζει περιοχές αμάχων παραβιάζοντας την κατάπαυση του πυρός που έχει κηρύξει.

«Παρά τη συμφωνία για να σταματήσουν οι μάχες, τουρκικές αεροπορικές επιθέσεις και επιθέσεις πυροβολικού συνεχίζονται εναντίον των θέσεων μαχητών και οικισμών αμάχων», δήλωσε ο εκπρόσωπος των SDF Μούσταφα Μπάλι.

Ο ίδιος δήλωσε πως οι τουρκικές δυνάμεις βομβάρδισαν τη Ρας αλ-Άιν.

Κρότοι οβίδων ακούγονταν σήμερα το πρωί στα τουρκοσυριακά σύνορα παρά την κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε ανάμεσα στην Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Σημειώνονται σποραδικά πυρά του πυροβολικού και μπορούμε να ακούσουμε πυρά στην πόλη Ρας αλ Άιν”, δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν.

Δημοσιογράφος του Reuters που βρίσκεται στην τουρκική πόλη Τσεϊλάνπινάρ, απέναντι από τη Ρας αλ Άιν, δήλωσε ότι άκουσε τον ήχο πυροβόλων και βομβαρδισμών από το σημείο όπου βρίσκεται η συριακή πόλη.

Συνεχίζει τη σκληρή στάση του, ο Ερντογάν

Αρχικά η συμφωνία βασίζεται στην κατάπαυση πυρός για 120 ώρες. Για να επιτραπεί η αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων «μέσα σε 120 ώρες, όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της τουρκικής εκστρατείας ‘Πηγή Ειρήνης’ θα ανασταλούν και η στρατιωτική επέμβαση θα τερματιστεί οριστικά μόλις ολοκληρωθεί αυτή η αποχώρηση», δήλωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς έπειτα από περισσότερες από τέσσερις ώρες συνομιλιών που είχε στο τουρκικό προεδρικό μέγαρο με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Οι Τούρκοι συμφωνούν στο να σταματήσουν οριστικά την επιχείρησή τους, μόνο σε περίπτωση που εντός πέντε ημερών, που κρατά και η κατάπαυση πυρός, οι Κούρδοι αποχωρήσουν από την βόρεια Συρία. Το σχέδιο των Αμερικανών είναι να τοποθετηθούν σε μία περιοχή 32 χιλιόμετρα μακριά, προς τα σύνορα με το Ιράκ, ώστε να υπάρξει εκεί μια «ζώνη ασφαλείας» την οποία επιδιώκουν οι Τούρκοι. Αυτή τη ζώνη ασφαλείας, εξασφάλισαν πως θα την ελέγχουν οι ίδιοι, κάτι που ήταν και ο στόχος του Ερντογάν, καθώς θα ελέγχει μια λωρίδα τουλάχιστον 30 χλμ βάθους στη Συρία, με τους Κούρδους της πολιτοφυλακής YPG να είναι υποχρεωμένοι να αποσυρθούν.

Οι κουρδικές δυνάμεις θα πρέπει να αποσυρθούν από μια περιοχή σε βάθος 32 χιλιομέτρων, η οποία αναμένεται τελικά να γίνει «ζώνη ασφαλείας» για την οποία η Τουρκία αγωνίζεται εδώ και μήνες.

Οι δύο βασικές πόλεις –  κλειδιά για το καθεστώς Άσαντ, Κομπάνι και Μανμπίτζ, περιλαμβάνονται στην ζώνη ασφαλείας που θέλει να δημιουργήσει στη Συρία η Τουρκία, καθώς – όπως  δήλωσε σήμερα ο Ερντογάν – η ζώνη θα εκτείνεται κατά μήκος 440 χιλιομέτρων, παράλληλα με τα σύνορα των δύο χωρών και θα είναι και βάθους 32 χιλιομέτρων.

«Ένα χαρακτηριστικό της συμφωνίας είναι οι δικές μας δυνάμεις ασφαλείας θα παραμείνουν εκεί και δεν θα εγκαταλείψουν την περιοχή. Η διαδικασία εκεχειρίας επιτηρείται, επίσης, από την Τουρκία, στα βασικά της σημεία, μέσα σε κλίμα αλληλεγγύης. Θα είμαστε σε διαρκή επικοινωνία και σε διαπραγματεύσεις με τις εμπλεκόμενες πλευρές» δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Επίσης δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν στις 22 Οκτωβρίου στο Σότσι, και εκεί θα συζητήσουν για την επόμενη φάση της διαδικασίας δημιουργίας ασφαλούς ζώνης στη Συρία.