Τέλος στον εφιάλτη: Συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Βόρεια Συρία (Video)

Ένα ελπιδοφόρο Tweet  έκανε πριν από λίγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προϊδεάζει για θετικές εξελίξεις μετά τη συνάντηση που είχε ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Εξαιρετικά νέα από την Τουρκία. Σε λίγο η συνέντευξη Τύπου. Ευχαριστώ κύριε Ερντογάν. Εκατομμύρια ζωές ανθρώπων θα σωθούν», έγραψε.

Πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί η συμφωνία

Συμφωνία με την Τουρκία για κατάπαυση του πυρός στη Συρία επιτεύχθηκε πριν από λίγο σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς σε συνέντευξη Τύπου, στην Αμερικανική Πρεσβεία στην Άγκυρα.

Η συμφωνία με την Τουρκία θα είναι διάρκειας 120 ωρών. Ωστόσο, όπως εξήγησε, η Τουρκία θα παύσει για 120 ώρες τη στρατιωτική της επιχείρηση ώστε να επιτρέψει την απόσυρση των δυνάμεων της συροκουρδικής πολιτοφυλακής YPG.

Όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις αναστέλλονται τόνισε, διευκρινίζοντας πως η στρατιωτική επιχείρηση θα τερματιστεί όταν η απόσυρση ολοκληρωθεί.

Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς υποστήριξε ότι υπάρχει επικοινωνία με τις συριακές δυνάμεις προκειμένου οι ΗΠΑ να διευκολύνουν την απόσυρσή τους από την περιοχή της ζώνης ασφαλείας των 30 χιλιομέτρων.

Όπως ανέφερε, υπάρχει συμφωνία να μην υπάρξει στρατιωτική δράση στο Κομπάνι. Επιπρόσθετα η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται από κοινού να καταπολεμήσουν τον ISIS στην Συρία.

Ως αντιστάθμισμα στη συγκεκριμένη «υποχώρηση» οι ΗΠΑ προσφέρουν μερική απόσυρση των κυρώσεων προς την Τουρκία. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ερωτηθείς σχετικά με την οριστική κατάπαυση του πυρός και την οριστική αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από τη Συρία έθεσε ως χρονικό όριο μετά το πέρας της οριστικής απόσυρσης των κουρδικών και συριακών δυνάμεων από τα συγκεκριμένα εδάφη (δηλαδή τις 120 ώρες).

Αποτέλεσμα εικόνας για Πομπέο-Πενς-Ανακοινώσεις

 Δείτε τη Συνέντευξη Τύπου, Πομπέο – Πενς, από την Άγκυρα:

Όπως αναφέρουν Τούρκοι διπλωμάτες η «Τουρκία έχει καταφέρει να πάρει όλα όση ήθελε».

Το tweet του Αμερικανού Προέδρου: «Εκατομμύρια ζωές θα σωθούν».

Το εν λόγω Tweet έρχεται μετά την ολοκλήρωση της κρίσιμης συνάντησης της αμερικανικής αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Προτεινόμενα για εσάς