Τεταμένο στα άκρα το κλίμα στη συνάντηση Πενς - Ερντογάν στην Άγκυρα

Σε απολύτως ψυχρή ατμόσφαιρα η συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πeνς και τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, στην Άγκυρα.

Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι τεταμένες στα άκρα, μετά την αποκάλυψη της πρωτοφανούς επιστολής Τραμπ στον Ερντογάν. Όλες οι ενδείξεις πριν την συνάντηση προεξοφλούσαν για το κακό αποτέλεσμα της.

Πρόσωπα «παγωμένα» και βλέμματα που θα μπορούσαν να «κόψουν» το αίμα. Βλοσυροί και αγέλαστοι, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς.

Το κακό κλίμα φάνηκε από την αρχή. Μόλις ο Ερντογάν υποδέχθηκε τον Πενς στην είσοδο του γραφείου του, οι δύο πολιτικοί αντάλλαξαν χειραψία, κοιτώντας ψυχρά ο ένας στα μάτια του άλλου.

Παρότι σύντομο και φευγαλέο, το στιγμιότυπο ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικό. Η στάση του σώματος ήταν απολύτως άκαμπτη, τα βλέμματα βλοσυρά, ενώ σε κανενός το πρόσωπο, δεν διεγράφη η παραμικρή σύσπαση, που να προδίδει έστω διάθεση για ένα τυπικό χαμόγελο.

Ο… “Σουλτάνος”, άφησε μάλιστα την Αμερικανική αντιπροσωπεία, ή οποία ήταν στην ώρα της να περιμένει επί μιάμιση ώρα. Έτσι αντί στις 14:30, η συνάντηση ξεκίνησε στις 16:00 και διήρκεσε μία ώρα και 45 λεπτά. Είχε δηλαδή κατά τι μεγαλύτερη διάρκεια, από τον χρόνο αναμονής, στην οποία υπέβαλε τους επισκέπτες του, ο αλαζόνας οικοδεσπότης.

Στη συνέχεια, οι δύο πολιτικοί πέρασαν στο σαλόνι. Η κατάσταση δεν μεταβλήθηκε στο παραμικρό. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάθισε στην πολυθρόνα του, προσπαθώντας να παραπέμψει στη γνώριμη χαλαρή στάση του σουλτάνου, ενώ ο Μάικ Πενς ήταν σαφές ότι δεν είχε την παραμικρή επιθυμία για αυτή τη συνάντηση.

Ορισμένοι παρατήρησαν ότι στο φόντο δέσποζε μόνον η τουρκική σημαία εις διπλούν. Σύμφωνα με πηγές της τουρκικής προεδρίας, κάτι τέτοιο επιβλήθηκε από το πρωτόκολλο, καθώς ο Μάικ Πενς δεν είναι ομόλογος του Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες επικαλείται ο Ελεύθερος Τύπος, μετά τις φωτογραφίες, Ερντογάν και Πενς έμειναν μόνοι τους μόλις 10 λεπτά, με παρόντες μόνο τους μεταφραστές. Στη συνέχεια, ο προγραμματισμός αφορούσε σε διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Σημειώνεται δε, πως επίσημη ενημέρωση, για ό,τι συζητήθηκε και πού κατέληξε, δεν έχει δοθεί ακόμη, έως αυτή την ώρα.

Ο Ερντογάν «πέταξε στα σκουπίδια» την επιστολή Τραμπ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πέταξε την επιστολή του Αμερικανού ομόλογού του Ντόναλντ Τραμπ «στα σκουπίδια», σύμφωνα με το BBC.

Σε επιστολή του προς τον Ερντογάν με ημερομηνία 9 Οκτωβρίου -ημέρα κατά την οποία ξεκίνησε η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία — ο Τραμπ καλούσε τον Τούρκο πρόεδρο: «Μην παριστάνεις τον σκληρό!», «μη γίνεσαι ανόητος!».

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο

Πηγές από την τουρκική προεδρία δήλωσαν στο BBC ότι ο Ερντογάν «απέρριψε εντελώς την επιστολή».