Ερντογάν όπως...Τραμπ - Είπε-ξείπε για την συνάντησή του με Πενς-Πομπέο

Δεν έχουν τέλος οι παλινωδίες του Ταγίπ Ερμτογάν, που φαίνεται ότι βαδίζει στα αχνάρια του Ντόναλντ Τραμπ. Ενώ νωρίτερα  είχε δηλώσει στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News πως ο Πενς και ο Aμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δεν θα γίνουν δεκτοί παρά μόνο από τους Tούρκους ομολόγους τους, ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν γνωστοποίησε μέσω του Twitter πως ο Τούρκος Πρόεδρος «προβλέπει να συναντήσει την αμερικανική αντιπροσωπεία».

Να σημειωθεί ότι στις δηλώσεις του ο Ερντογάν είχε διαμηνύσει ότι θα συναντηθεί μόνο με τον Ντόναλντ Τραμπ.

O αμερικανός αντιπροεδρος Μάικ Πενς μεταβαίνει στην Τουρκία επικεφαλής αντιπροσωπείας με στόχο να πείσει τον Ερντογάν να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία.

Λίγο πριν από την προγραμματισμένη αναχώρηση για την Άγκυρα, ο Πενς είχε αναρτήσει στο Twitter φωτογραφίες με τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον, που κρατούσε φυλακισμένο επί σχεδόν δύο χρόνια η Άγκυρα.

Η υπόθεση αυτή είχε πυροδοτήσει πέρυσι σοβαρή κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και εκτονώθηκε όταν η Τουρκία άφησε ελεύθερο τον πάστορα, αφού προηγουμένως η Ουάσιγκτον την απείλησε με σοβαρές κυρώσεις. Το tweet του Πενς θεωρείται μήνυμα προς την Άγκυρα, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ.

Ανοικτό να μην πάει στην Ουάσιγκτον

Παράλληλα, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να μην πάει ο Ερντογάν τελικά στην Ουάσινγκτον. Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Κοινοβούλιο, είπε πως θα επανεκτιμήσει την πραγματοποίηση του ταξιδιού επειδή «τα επιχειρήματα, οι διάλογοι, οι συζητήσεις που γίνονται στο Κογκρέσο σε ό,τι αφορά το πρόσωπό μου, την οικογένειά μου και τους φίλους μου υπουργούς συνιστούν πολύ μεγάλη έλλειψη σεβασμού» προς την τουρκική κυβέρνηση.

Το τελεσίγραφο στους Κούρδους

Νωρίτερα, είχε απευθύνει τελεσίγραφο στους Κούρδους να παραδώσουν τα όπλα τους εντός της ημέρας. Είπε συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, μιλώντας κατά τη διάρκεια των εργασιών του κόμματος ΑΚP:

«Η σημερινή μας πρόταση προς τους τρομοκράτες είναι να αφήσουν κάτω τα όπλα και τις προμήθειές τους, να καταστρέψουν όλες τις παγίδες τους και να αφήσουν τη ζώνη ασφαλείας που έχουμε σχεδιάσει.

Εξαιτίας της επιχείρησής μας στη Συρία, μας απειλούν με οικονομικές κυρώσεις. Ωστόσο, αυτές θα έχουν μικρότερες επιπτώσεις από τα αναμενόμενα. Όποιος έρθει στη χώρα μας ή μας τηλεφωνήσει για να συζητήσουμε για τη Συρία, θα είμαστε ξεκάθαροι απέναντί του, πολύ φιλικοί και πρέπει να είναι προετοιμασμένος να κάνει την κατάλληλη προσέγγιση στο θέμα. Διαφορετικά, θα έχει ξοδέψει άδικα χρόνο και ενέργεια.

Όταν οι τρομοκράτες εγκαταλείψουν τη ζώνη ασφαλείας, τότε η Πηγή Ειρήνης θα έχει τελείωσει.

Ξέρουμε πως δεν γίνεται να μην έχουμε θύματα, ωστόσο θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το δίκαιο και την αλήθεια και να υπηρετούμε τη χώρα μας».