Μια στο καρφί και μια στο πέταλο: Ελιγμοί Ερντογάν μετά την εμπλοκή της Ρωσίας στην βόρεια Συρία - «Δεν μας νοιάζουν οι κυρώσεις» επιμένει

«Δεν είναι πολύ αρνητική εξέλιξη η είσοδος των δυνάμεων του Άσαντ στη Μάνμπιτζ» λέει τώρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρατζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρά το…αυξημένο ενδιαφέρον του για την πόλη τις προηγούμενες ημέρες, Όπως είπε, η είσοδος των δυνάμεων του Άσαντ στη Μάνμπιτζ δεν είναι πολύ αρνητική εξέλιξη. «Στην πραγματικότητα είναι δικά τους εδάφη» δικαιολόγησε την μεταστροφή του ο Ερντογάν.

Αναφερόμενος εξάλλου στο Κομπάνι, είπε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ τού ζήτησε «να μην το χτυπήσουμε» συμπληρώνοντας ότι η Τουρκία ενεπλάκη μόνο σε μια επιχείρηση στα περίχωρα της πόλης αυτής αν και, όπως είπε, η Άγκυρα θα μπορούσε να επέμβει «αν υπήρχε μια διαφορετική εξέλιξη».

Άγνωστο παραμένει προς το παρόν αν αυτές οι δηλώσεις του τούρκου Προέδρου αποτελούν τάση υποχώρησης ή αν πρόκειται απλά για τακτικό ελιγμό στο μέτωπο της βόρειας Συρίας ώρες μετά την ενεργοποίηση της Ρωσίας στην περιοχή.

Ο Ερντογάν φρόντισε, βέβαια, να τονίσει ότι η περιοχή πρέπει να καθαρίσει από τους «τρομοκράτες» των κουρδικών οργανώσεων. «Αυτό που για μένα έχει σημασία είναι να φύγουν από εκεί οι τρομοκρατικές οργανώσεις. Εγώ είπα στον Πούτιν ‘αν εσείς θα απομακρύνετε τους τρομοκράτες, τότε εσείς να κάνετε όλη την επιχείρηση’» είπε ο τούρκος πρόεδρος.

Απορρίπτει την εκεχειρία

Την ίδια ώρα πάντως, ο Ερντογάν επέμεινε ότι απορρίπτει τα αιτήματα της αμερικανικής κυβέρνησης. «Μας λένε ‘κηρύξτε εκεχειρία’. Δεν θα μπορούσαμε να κηρύξουμε κατάπαυση του πυρός», όσο η Τουρκία δεν έχει επιτύχει τους σκοπούς της, να απωθήσει «την τρομοκρατική οργάνωση» είπε, αναφερόμενος στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG),

«Μας ασκούν πιέσεις για να σταματήσουμε την επιχείρηση. Έχουμε σαφή στόχο. Δεν ανησυχούμε για τις κυρώσεις» είπε ακόμη ο Ερντογάν, επτά ημέρες αφότου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν την επίθεσή τους για να εκκαθαρίσουν την περιοχή των συνόρων τους Κούρδους πολιτοφύλακες.

Για την Ευρώπη

Αναφέρόμενος επίσης και στην αντίδραση που προκάλεσε η δήλωσή του ότι θα ανοίξει τις πύλες προς την Ευρώπη για 3,6 εκατ. μετανάστες είπε «τους ενόχλησε όταν τους είπα θα ανοίξουμε τις πύλες. Τώρα καταλαβαίνουν πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα. Κι έτσι όπως προχωράμε εκεί θα οδηγηθούμε».

«Αν εσείς κάνετε τέτοια πράγματα εναντίον της Τουρκίας, τότε και εμείς έχουμε σχέδιο. Ανοίγουμε τα σύνορά μας κι έχουμε 3,6 εκατομμύρια προσφύγων» συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.