Πρώην υπουργός Άμυνας ΗΠΑ: «Tο Ισλαμικό Κράτος δεν έχει ηττηθεί οριστικά. Είναι απόλυτα δεδομένο ότι θα επανακάμψει»

Tο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) δεν έχει ηττηθεί οριστικά και θα αναγεννηθεί, εάν η Ουάσινγκτον δεν συνεχίζει τον πόλεμο εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης, προειδοποίησε ξεκάθαρα, ο πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις.

«Το ΙΚΙΛ δεν έχει ηττηθεί και πρέπει να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στο ΙΚΙΛ ώστε να μην ανανήψει», επισήμανε ο Μάτις κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εκπομπή «Meet the Press» του τηλεοπτικού δικτύου NBC.

«Σε περίπτωση που δεν συνεχίσουμε την πίεση, το ΙΚΙΛ θα ορθωθεί ξανά. Είναι απόλυτα δεδομένο ότι θα επανακάμψει», προειδοποίησε ο Μάτις, που χρησιμοποίησε μάλιστα το ακρώνυμο μιας παλαιότερης ονομασίας της τζιχαντιστικής οργάνωσης, που ήταν Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε, (ΙΚΙΛ).

Τι είναι το ΙΚΙΛ και πώς έχει βλέψεις και για την Ελλάδα

Το IΚΙΛ, σύμφωνα με το Κυπριακό Κέντρο στρατηγικών μελετών, είναι η διάδοχος οργάνωση της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, που δημιουργήθηκε από τον Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι λίγα χρόνια πριν από την εισβολή των ΗΠΑ στη χώρα το 2003.

Η οργάνωση υποσχέθηκε πίστη στην Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν το 2004, και οι σουνίτες μαχητές της είναι αφοσιωμένοι σε επιθέσεις κατά των Αμερικανικών, καθώς και σε τρομοκράτηση της σιϊτικής κυβέρνηση στη Βαγδάτη, που ανέλαβε την εξουσία μετά την αποπομπή του Σαντάμ Χουσεΐν.

Πρωταρχικός στόχος του IΚΙΛ και του ιρακινού ηγέτης της, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγχνταντί, είναι να εγκαθιδρύσει ένα ριζοσπαστικό καθεστώς σουνιτών ισλαμιστών στην ανατολική περιοχή της Συρίας, του Λιβάνου, το Ισραήλ, την Ιορδανία, την Κύπρο και τη Νότια Τουρκία.

Χάρτης τζιχαντιστών περιλαμβάνει και την Ελλάδα 

Τουλάχιστον μεγαλόπνοα είναι τα σχέδια των τζιχαντιστών του Ιράκ. Το ΙΚΙΛ, που ανακοίνωσε την ίδρυση ισλαμικού χαλιφάτου, απειλεί ότι θα επεκταθεί και σε άλλα εδάφη για να ενώσει τους μουσουλμάνους όλου του κόσμου.

Συγκεκριμένα, ο χάρτης που βρέθηκε στη δημοσιότητα αποκαλύπτει πως οι τζιχαντιστές θέλουν να καταλάβουν τα Βαλκάνια, την Ελλάδα, την Ισπανία, τη βόρειο Αφρική αλλά και την Ινδία. Ο χάρτης που έχει κυκλοφορήσει από τους οπαδούς του ΙΚΙΛ εμπεριέχει και πενταετές σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο -όπως αναφέρει η Dailymail- οι τζιχαντιστές θα επεκταθούν και σε κράτη όπου δεν κυριαρχεί το μουσουλμανικό στοιχείο. Δηλαδή, το χαλιφάτο θα ξεκινά από το Ιράκ και θα φτάνει μέχρι τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική αλλά και την Ευρώπη.

Παράλληλα, στο διαδίκτυο υπάρχει βίντεο με εκπρόσωπο του ΙΚΙΛ σε συνοριακό πέρασμα στη συροϊρακινή μεθόριο που υπόσχεται την απελευθέρωση της Παλαιστίνης. «Αυτά δεν είναι τα μόνο σύνορα που θα σπάσουμε» δηλώνει.

Ποιος είναι ο Τζιμ Μάτις

Αποτέλεσμα εικόνας για ΤΖΙΜ μΆΤΙς

Όπως σημειώνει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η τοποθέτηση αυτή του πρώην επικεφαλής του Πενταγώνου και στρατηγού των Πεζοναυτών εν αποστρατεία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη θέση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Τραμπ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι κέρδισε τον πόλεμο με το ΙΚ.

Ο Μάτις παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο, όταν ο Τραμπ ανήγγειλε ότι θα απέσυρε τα αμερικανικά στρατεύματα από περιοχές της Συρίας όπου δρούσαν. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πάντως αποφάσισε να διατηρήσει κάποιες δυνάμεις στη χώρα, μετά την κατακραυγή που είχε προκαλέσει η ανακοίνωση του ενοίκου του Λευκού Οίκου σε εγχώριο επίπεδο και μεταξύ πολλών συμμάχων της Ουάσινγκτον.