Αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία βομβάρδισε η Τουρκία

Ένα στρατιωτικό τμήμα των Ειδικών Δυνάμεων των Η.Π.Α. στη Συρία, βομβάρδισε κατά λάθος η Τουρκία, υποστηρίζει το Nesweek επικαλούμενο πηγές Κούρδων και Πενταγώνου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η τουρκική επίθεση έγινε με πυροβολικό στη βόρεια Συρία στις περιοχές όπου δρουν οι Κούρδοι, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Τούρκο ομόλογό του ότι θα αποσύρει τα στρατεύματα των ΗΠΑ από ορισμένες θέσεις στην περιοχή.

Το Newsweek αναφέρει πληροφορίες που συνέλεξε μέσω ενός ιρακινού Κούρδου αξιωματούχου και ενός ανώτερου αξιωματικού του Πενταγώνου ότι οι Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ που βρίσκονταν στο λόφο Mashtenour στην Κουρδική πόλη Κομπανί, όπου η πλειοψηφία είναι Κούρδοι.

Οι Αμερικανοί, υπέστησαν πυρά πυροβολικού από τις τουρκικές δυνάμεις που διεξάγουν τη λεγόμενη επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης » ενάντια σε Κούρδους μαχητές, οι οποίοι θεωρούνται τρομοκράτες από την Τουρκία.

Ο ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις «πρέπει να γνωρίζουν τις θέσεις των ΗΠΑ» και υπολόγισε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονταν εκεί, ήταν μεταξύ 15-100.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι ο βομβαρδισμός ήταν τόσο βαρύς που το προσωπικό των ΗΠΑ απομακρύνθηκε αμέσως μετά την παύση της επίθεσης.

«Πράσινο φως» για σοβαρές οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία, έδωσε ο Τραμπ

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδωσε την άδεια σε Αμερικανούς αξιωματούχους να καταρτίσουν «πολύ σημαντικές» νέες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

Η δήλωση αυτή, όπως αναφέρει iefimerida.gr  έρχεται μερικά εικοσιτετράωρα μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Άγκυρα στη βορειοανατολική Συρία, ωστόσο πρόσθεσε ότι επί του παρόντος οι κυρώσεις δεν ενεργοποιούνται.

Οι ΗΠΑ μπορούν να «εξουδετερώσουν» την τουρκική οικονομία «αν καταστεί αναγκαίο», δήλωσε ο Μνούτσιν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα που θα επιτρέπει τη δυνητική εφαρμογή «πολύ σημαντικών νέων κυρώσεων» σε βάρος της Τουρκίας. «Ο Ντόναλντ Τραμπ προτίθεται να υπογράψει διάταγμα για να μεταπείσει την Τουρκία από οποιαδήποτε συνέχιση της στρατιωτικής της επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μνούτσιν.

«Πρόκειται για πολύ αυστηρές κυρώσεις. Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να τις χρησιμοποιήσουμε αλλά μπορούμε να εξουδετερώσουμε την τουρκική οικονομία, αν κριθεί αναγκαίο. Προειδοποιούμε τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς ότι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και ότι μπορεί να υπάρξουν κυρώσεις», είπε ο Μνούτσιν από τον Λευκό Οίκο. «Ο πρόεδρος θα τις χρησιμοποιήσει όταν κριθεί αναγκαίο».