Τηρεί τα... προσχήματα o Τραμπ: Απειλές για στρατιωτική επέμβαση, με τις ΗΠΑ να ζητούν αποκλιμάκωση

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, ζητώντας από την Άγκυρα να βρει έναν τρόπο να αποκλιμακώσει την κατάσταση στη βορειοανατολική Συρία πριν γίνει «ανεπανόρθωτη».

Ο Έσπερ επισήμανε επιπλέον πως η εισβολή της Τουρκίας μπορεί να έχει «σοβαρές συνέπειες» για την Τουρκία, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

«Ενώ ο υπουργός επανέλαβε ότι εκτιμάμε τη διμερή στρατηγική σχέση μας, αυτή η εισβολή υπάρχει κίνδυνος να έχει σοβαρές συνέπειες για την Τουρκία», αναφέρεται σε δήλωση του Πενταγώνου σχετικά με τη συνομιλία του Έσπερ με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας και προστίθεται ότι ο Αμερικανός υπουργός τόνισε πως οι ενέργειες της Τουρκίας μπορεί να βλάψουν αμερικανικό προσωπικό στη Συρία.

«Στο πλαίσιο του τηλεφωνήματος, ο υπουργός Έσπερ ενθάρρυνε έντονα την Τουρκία να διακόψει τις δράσεις στη βορειοανατολική Συρία για να αυξήσει την πιθανότητα οι ΗΠΑ, η Τουρκία και οι εταίροι μας να μπορέσουν να βρουν κοινό δρόμο για την αποκλιμάκωση της κατάστασης πριν αυτή γίνει ανεπανόρθωτη», δήλωσε ο Έσπερ.

Όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος, η Άγκυρα ανακοίνωσε το μεσημέρι ότι έχουν σκοτωθεί 342 Κούρδοι,ενώ έχουν επιβεβαιώσει ότι σκοτώθηκε και ένας Τούρκος Αξιωματικός στο τουρκικό έδαφος έχουν σκοτωθεί από ρουκέτες εννέα πολίτες, ενώ τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι έχουν σκοτωθεί και 10 Τούρκοι στρατιώτες.

Δείτε σε live αναμετάδοση, εικόνα από τα σύνορα Συρίας –  Τουρκίας:

Προτείνει στρατιωτική επέμβαση ο Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ  δείχνει μετά από την εκατόμβη νεκρών, να… τηρεί τελικά τα προσχήματα και έτσι για πρώτη φορά μίλησε για την ανάληψη δράσης, ώστε να λήξει αυτός ο πόλεμος, εξετάζοντας ακόμη και  το ενδεχόμενο στρατιωτικής παρέμβασης στη Συρία. Με τον… συνήθη τρόπο του, με  ένα tweet δηλαδή, ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε συγκεκριμένα για τρία πιθανά σενάρια από την πλευρά των ΗΠΑ:

Το πρώτο είναι να στείλει στρατεύματα και να λήξει την επιχείρηση, το δεύτερο να επιβάλει σκληρές οικονομικές κυρώσεις στη Τουρκία και το τρίτο να μεσολαβήσει ώστε να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι Κούρδοι και Τούρκοι και να λήξει η επίθεση.

Απτόητος ο Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θα σταματήσει την επιχείρηση στη Συρία

Η Τουρκία «δεν θα τερματίσει» τη στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει στη Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής την οποία στηρίζει η Δύση, διαβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απορρίπτοντας τις «απειλές» που διατυπώνονται προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Παρά τα όσα ορισμένοι λένε, εμείς δεν θα τερματίσουμε αυτήν» την επιχείρηση εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στην Κωνσταντινούπολη.