ΗΠΑ και Ρωσία, οδήγησαν σε αδιέξοδο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την τουρκική εισβολή στη Συρία

Δεν κατέληξε σε κοινή δήλωση για την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας, στη βορειοανατολική Συρία, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και αυτό γιατί, ΗΠΑ και Ρωσία έθεσαν βέτο σε δήλωση των πέντε ευρωπαϊκών κρατών – μελών του Συμβουλίου, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και το Βέλγιο. τα οποία καταδίκαζαν την επιχείρηση.

Η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έγινε εκτάκτως και κεκλεισμένων των θυρών, έπειτα από αίτημα που κατέθεσαν τα 5 ευρωπαϊκά κράτη – μέλη του, τα οποία σε δήλωσή τους προτρέπουν την Τουρκία να σταματήσει την επιχείρηση στη Συρία. Όπως επισημαίνουν, αυτή απειλεί την πρόοδο που έχει επιτευχθεί κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Για «συνέπειες» προειδοποιεί την Άγκυρα η Αμερικανίδα πρέσβειρα στα Ηνωμένα Έθνη

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησε ωστόσο την Πέμπτη την Τουρκία, πως θα βρεθεί αντιμέτωπη με συνέπειες για τη στρατιωτική επιχείρησή της, εναντίον των Κούρδων πολιτοφυλάκων στη βορειοανατολική Συρία και αυτό, εάν δεν προστατεύσει τους ευάλωτους πληθυσμούς και δεν περιορίσει το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος.

«Η αποτυχία να παίξει σύμφωνα με τους κανόνες, να προστατεύσει τους ευάλωτους πληθυσμούς, η αποτυχία να εγγυηθεί ότι το ISIS δεν θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί αυτές τις ενέργειες για να ανασυνταχθεί, θα έχει συνέπειες», είπε εμφατικά σε δημοσιογράφους η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ Κέλι Νάιτ Κραφτ μετά τη συνεδρίαση, κεκλεισμένων των θυρών, του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα της Συρίας.

Απειλές και προειδοποιήσεις Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ νωρίτερα

Πριν τη σύγκληση του συμβουλίου του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε μάλιστα προειδοποιήσει, ότι η χώρα του θα ανταποδώσει, εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις με αφορμή τη στρατιωτική επιχείρησή της στη βορειοανατολική Συρία.

Η Άγκυρα θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις, βάσει των προτάσεων που κατέθεσαν ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ και ένας Δημοκρατικός συνάδελφός του, οι οποίες κυρώσεις θα έπλητταν τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλους ανώτερους αξιωματούχους.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας κατηγόρησε σήμερα τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ότι θέλει να διαιρέσει τη Συρία, αφού το Παρίσι επέκρινε τη στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας εναντίον των Κούρδων μαχητών.

Οι ηγέτες της διεθνούς κοινότητας, περιλαμβανομένων των δυτικών συμμάχων της Άγκυρας, φοβούνται ότι η εισβολή της στη βορειοανατολική Συρία ενέχει τον κίνδυνο οι κρατούμενοι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους να δραπετεύσουν από τα στρατόπεδα, εν μέσω του χάους που θα προκληθεί.

Διαβεβαιώσεις, ότι επιχείρηση στη Συρία δεν θα επεκταθεί πέραν των 30 χλμ.

Η εισβολή της Τουρκίας δεν θα επεκταθεί πέραν των 30 χλμ στη βορειοανατολική Συρία, διαβεβαίωσε επιπροσθέτως την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, ο Τσαβούσογλου επισήμανε πως η απειλή ασφαλείας, την οποία η Τουρκία λέει ότι αντιμετωπίζει από την παρουσία των Κούρδων μαχητών στα σύνορά της, θα εξαλειφθεί, εάν η περιοχή εκκαθαριστεί από τους αντάρτες.

«Όταν φθάσουμε σε βάθος 30 χλμ στη ζώνη ασφαλείας, η τρομοκρατία θα έχει εξαλειφθεί» υπογράμμισε.

Επιπλέον, όπως σημειώνει ο Ελεύθερος Τύπος, ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η Τουρκία έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον εναέριο χώρο πάνω από τη Συρία στο πλαίσιο της επιχείρησής της.

«Έχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε τον εναέριο χώρο» επισήμανε.

«Αυτός ο εναέριος χώρος δεν ανήκει στις ΗΠΑ. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ελέγχουν αυτόν τον εναέριο χώρο».