Νεκρά παιδιά, αντίποινα, προσφυγιά - Η φρίκη του πολέμου σε εικόνες που συγκλονίζουν

Με αμείωτη ένταση συνεχίζει τους βομβαρδισμούς στη βόρεια Συρία η Τουρκία, ενώ οι Κούρδοι «απαντούν» με ρουκέτες. Την ίδια στιγμή χιλιάδες άνθρωποι, παίρνουν για μία ακόμη φορά τον δρόμο της προσφυγιάς.

Διεθνής αποτροπιασμός στη θέα των πρώτων θυμάτων

Τα πρώτα θύματα άρχισαν να φτάνουν στα νοσοκομεία με τον υποτυπώδη εξοπλισμό για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες ενώ λίγο παρακάτω έχουν αρχίσει οι προετοιμασίες για την ταφή των πρώτων νεκρών, ανάμεσά τους και ένα εξάχρονο παιδί, η εικόνα του οποίου συγκλόνισε τη διεθνή κοινή γνώμη.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα

Ο ουρανός σκοτεινός από τον καπνό, εξαιτίας των βομβαρδισμών και των ρουκετών. Καπνοί που βγαίνουν και από σπίτια απλών ανθρώπων.

Αυτή είναι η εικόνα, που αφήνει πίσω της η «επιχείρηση Πηγή Ειρήνης» που πραγματοποιεί η Τουρκία.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία τουλάχιστον 31 μαχητές των κουρδικών δυνάμεων και 8 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους από χθες από τα αεροπορικά πλήγματα και τα πυρά του πυροβολικού του τουρκικού στρατού.

Την ίδια στιγμή πληροφορίες μιλούν ακόμα και για περισσότερους από 100 νεκρούς.

Αντίποινα και απώλειες αμάχων  και στην άλλη πλευρά

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, δώδεκα άνθρωποι τραυματίσθηκαν από ρουκέτες και βλήματα όλμου που προέρχονταν από τη Συρία και έπληξαν σημεία σε κωμοπόλεις που βρίσκονται στην τουρκική πλευρά των συνόρων.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, οι ρουκέτες και τα βλήματα πιστεύεται πως έρχονται από περιοχές που ελέγχονται από την κουρδική πολιτοφυλακή στη Συρία η οποία έχει στοχοθετηθεί από τις τουρκικές δυνάμεις και έπληξαν σημεία στις τουρκικές κωμοπόλεις Ακτσάκαλε, Μπιρέτσικ, Τσεϊλάνπιναρ και Νουσαϊμπίν.

Περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ανέφερε πως περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχουν εκτοπισθεί αφότου ξεκίνησε η επίθεση της Τουρκίας εναντίον της πολιτοφυλακής των Κούρδων στη βορειανατολική Συρία.

«Από την Τετάρτη, περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχουν εκτοπισθεί, διαφεύγοντας από τους τομείς των συνόρων (με την Τουρκία), ιδιαίτερα από τις ζώνες του Ρας αλ-Αΐν και του Ντερμπασιγέ», ανέφερε το Παρατηρητήριο διευκρινίζοντας πως οι εκτοπισμένοι κατευθύνονται προς εδάφη που βρίσκονται ανατολικότερα, προς την πόλη Χασακέ.

 

Τραγικός ο απολογισμός καθώς το απόγευμα της Πέμπτης τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση με ρουκέτες που έγινε εναντίον τουρκικών παραμεθόριων πόλεων από την κουρδική πολιτοφυλακή της Συρίας.

Οι νεκροί και σε αυτήν την πλευρά του πολέμου, άμαχοι μεταξύ αυτών και ένα μωρό, ενώ ακόμα 46 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

«Ένα μωρό από τη Συρία ηλικίας 9 μηνών, ο Μουχάμεντ Όμαρ, και ένας (Τούρκος) δημόσιος υπάλληλος, που εργαζόταν στο υπουργείο Οικονομικών, ο Τζιχάν Γκιουνές, έπεσαν ως μάρτυρες» επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση του κυβερνείου της Σανλιούρφα, επαρχίας που συνορεύει με τη Συρία.

Τα δύο θύματα σκοτώθηκαν από ρουκέτες και οβίδες όλμου που ερρίφθησαν από τη Συρία και έπληξαν τις πόλεις Ακτσακαλέ και Τζεϊλανπινάρ.

Νωρίτερα οι κουρδικές δυνάμεις στη Συρία είχαν αναφέρει σε ανακοίνωσή τους ότι απώθησαν νέα χερσαία επίθεση του τουρκικού στρατού στα σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες, στη βορειοανατολική Συρία, την επομένη των φονικών βομβαρδισμών του τομέα αυτού με τον οποίο σηματοδοτήθηκε η έναρξη της επίθεσης της Άγκυρας.

Σποραδικά πυρά πυροβολικού αναφέρθηκαν στις μεθοριακές ζώνες της Ταλ Αμπιάντ και Ρας αλ Αΐν, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από την πλευρά του, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ωστόσο ότι η επιχείρησή του «διεξήχθη με επιτυχία κατά τη διάρκεια της νύχτας από αέρος και στο έδαφος», διαβεβαιώνοντας ότι επετεύχθησαν «προκαθορισμένοι στόχοι» για την κατάληψη θέσεων, αλλά δεν διευκρίνισε περαιτέρω.

     Δείτε Live  εικόνα από τα σύνορα Συρίας και Τουρκίας