Νέο προσφυγικό: Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν την Συρία μετά την τουρκική εισβολη

Νεκρούς, τραυματίες, χιλιάδες ανθρώπους που εγκαταλείπουν τις εστίες τους και παγκόσμια ανησυχία για την εξέλιξη των τουρκικών επιχειρήσεων αφήνουν πίσω οι βομβαρδισμοί κατά της βορειοανατολικής Συρίας που ξεκίνησαν χθες,

Σύμφωνα με τα δεδομένα και τις πληροφορίες που δίνονται από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας έχουν πλήξει περισσότερους από 180 στόχους — θέσεις Κούρδων ανταρτών — διεξάγοντας αεροπορικές επιδρομές και πλήγματα με πυροβολικό, από την έναρξη της επιχείρησής τους στη βορειοανατολική Συρία, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας αργά το βράδυ χθες Τετάρτη.

Την ίδια στιγμή η Άγκυρα  αυξάνει τα μέτρα ασφαλείας στη χώρα καθώς φοβάται την εκδήλωση τρομοκρατικών χτυπημάτων, ως αντίποινα για την εισβολή.

Παρακολουθώντας τις ραγδαίες εξελίξεις -με τον Ταγίπ Ερντογάν να εμφανίζεται αποφασισμένος και ανυποχώρητος- η διεθνής κοινότητα με εξαιρετικά μεγάλη καθυστέρηση εμφανίζεται να αναλαμβάνει δράση· αρκεί να μην μείνει για ακόμη μια φορά σε λεκτική καταδίκη.

Σήμερα αναμένεται  να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κεκλεισμένων των θυρών έπειτα από αίτημα πέντε ευρωπαϊκών κρατών – μελών.

Από την πλευρά του, πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει τις αντιφατικές του δηλώσεις με αφορμή την τουρκική εισβολή. Προειδοποίησε την Τουρκία για την επίθεση στη Συρία, επισημαίνοντας ότι η στρατιωτική επιχείρησή της είναι «κακή ιδέα» την οποία δεν στηρίζουν οι ΗΠΑ. Μάλιστα, κάλεσε την Άγκυρα να προστατεύσει τις θρησκευτικές μειονότητες.

«Απροστάτευτοι» οι Κούρδοι

Με την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Βόρεια Συρία, οι Αμερικανοί εγκαταλείπουν τους Κούρδους συμμάχους στη τύχη τους. Η ΕΕ φοβάται την ενίσχυση του Ισλαμικού Κράτους και αύξηση των προσφυγικών ροών, τονίζεται σε ανάλυση της Deutsche Welle

Εδώ και μήνες ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απειλούσε ότι η Τουρκία θα εισβάλει στη Βόρεια Συρία. Στόχος είναι η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων με την γειτονική χώρα και η απώθηση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων που ελέγχονται από τους Κούρδους.

Για τις ΗΠΑ ωστόσο οι Κούρδοι αντάρτες στην περιοχή ήταν ένας στενός σύμμαχος για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Οι Αμερικανοί προσπάθησαν για καιρό, αλλά χωρίς επιτυχία, να βρουν μια λύση η οποία θα κατευνάζει τους φόβους των Τούρκων απέναντι στους Κούρδους και από την άλλη πλευρά θα διασφαλίζει τα συμφέροντα των Κούρδων ανταρτών.

Τη Δευτέρα το πρωί όμως ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ξεκινάει η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων και ότι δεν θα προστατεύουν πλέον τους πρώην συμμάχους τους απέναντι στις τουρκικές επιθέσεις.

Η στρατιωτική επιχείρηση θα μπορούσε ωστόσο να έχει καταστροφικές συνέπειες για την περιοχή. «Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους είναι ότι οι κρατούμενοι του Ισλαμικού Κράτους θα μεταφερθούν στο Ιράκ και αυτό θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλειά μας» λέει ο Γερμανός βουλευτής Ρόντεριχ Κιζεβέτερ στην Deutsche Welle.

Το προσφυγικό  

Παρόμοιοι είναι οι φόβοι που εκφράζονται και από τις Βρυξέλλες. Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μάγια Κοσίγιατσιτς δήλωσε πως μπορεί η ΕΕ να κατανοεί τους νόμιμους φόβους της Τουρκίας ωστόσο εξακολουθεί να στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.

Για την Τουρκία πάντως ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους για την στρατιωτική επιχείρηση είναι το προσφυγικό. Από την έναρξη του εμφυλίου στη Συρία περίπου 3,6 εκατομμύρια Σύροι βρήκαν καταφύγιο στην Τουρκία. Στην αρχή ο κόσμος τους αποδέχθηκε όμως με το πέρασμα του χρόνου το κλίμα άλλαξε.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τη ζώνη ασφαλείας που θα δημιουργηθεί ως το τμήμα εκείνο στο οποίο θα επαναπροωθηθούν οι Σύροι πρόσφυγες διευκολύνοντάς τους έτσι να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Ωστόσο αυτές οι στρατιωτικές επιχειρήσεις μπορεί να φέρουν και τα αντίθετα αποτελέσματα και να αυξηθούν οι προσφυγικές ροές από τη Συρία με συνέπεια να αυξηθεί η πίεση καταρχάς στην Τουρκία και κατόπιν στην ΕΕ.

Όσο για το ρόλο που θα μπορούσε να παίξει το ΝΑΤΟ αυτός απλά δεν υπάρχει. Μετά από σχετική ερώτηση της DW, εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ παρέπεμψε στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον. Όμως και μέσα στις ΗΠΑ πυκνώνουν από όλες τις πλευρές οι επικριτικές φωνές που υποστηρίζουν πως η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή κάθε άλλο παρά σοφή ήταν.