Αρχίζει η εισβολή της Τουρκίας στην Συρία - «Οπλισμένοι αλήτες» για την Άγκυρα οι Κούρδοι μαχητές

Mια μικρή προωθημένη ομάδα τουρκικών δυνάμεων μπήκε νωρίς το πρωί από δύο σημεία στη Συρία, κοντά στις πόλεις Ταλ Αμπιάντ και Ρας αλ Αϊν προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για την ευρεία εισβολή, είπε ο αξιωματούχος τηρώντας την ανωνυμία του στο πρακτορείο Bloomberg. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σχόλια από την κουρδική πλευρά.

Πάντως, λίγα λεπτά μετά, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αρνήθηκε ότι έχει ξεκινήσει η εισβολή.

Στενός σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επεκτείνει η Τουρκία τη «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία πέραν των 32 χιλιομέτρων ώστε να συμπεριλάβει ακόμη και τις επαρχίες Ντέιρ Εζόρ και Ράκα, καταλαμβάνοντας έτσι όλα τα εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Κούρδων και των Αράβων συμμάχων τους του Συριακού Δημοκρατικού Στρατού.

«Aντιτρομοκρατική επιχείρηση»

Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν έκανε λόγο στην Washington Post για «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» και χαρακτήρισε τους Κούρδους των YPG «οπλισμένους αλήτες», που δεν πρέπει να αντισταθούν στην κατάληψη της περιοχής από την Τουρκία. Και σε tweet του πρόσθεσε ότι οι κουρδικές δυνάμεις μπορούν «να παραδοθούν», σε διαφορετική περίπτωση η Τουρκία «δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να τους σταματήσει από το να παρεμποδίζουν τις προσπάθειές της εναντίον του Ισλαμικού Κράτους».

Τοπικά ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν ότι η Τουρκία συγκέντρωσε στη διάρκεια της νύχτας μεγάλες δυνάμεις στα σύνορα, περιλαμβανομένης και μιας φάλαγγας 120 οχημάτων που μέτεφεραν άρματα μάχης, πυροβόλα και θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Οι Κούρδοι ζητούν Ζώνη Απαγόρευσης Πτήσεων

Αντιμέτωποι με τις καταιγιστικές εξελίξεις οι υπεύθυνοι της τοπικής κυβέρνησης, που συνεργάζεται με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) κάλεσαν σε «γενική κινητοποίηση» κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία με στόχο την απόκρουση της νέας εισβολής. «Καλούμε το λαό μας, απ’ όλες τις εθνοτικές ομάδες να κινηθούν προς τις περιοχές κοντά στα σύνορα με την Τουρκία για να προχωρήσουν σε πράξεις αντίστασης αυτές τις ευαίσθητες ιστορικές στιγμές», ανέφεραν.

Την ίδια ώρα οι Κούρδοι των SDF ζήτησαν από τον διεθνή συνασπισμό κατά του ISIS και τη διεθνή κοινότητα να επιβάλει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων «όπως έκανε στο παρελθόν και για το λαό του Ιράκ για να προστατέψει τον πληθυσμό της βορειοανατολικής Συρίας από την επικείμενη ανθρωπιστική κρίση».

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επεσήμανε τη Δευτέρα ότι οι αμερικανικές δυνάμεις, που ελέγχουν τον εναέριο χώρο της βορειοανατολικής Συρίας τον έχουν κλείσει για την τουρκική Πολεμική Αεροπορία. «Δεν σκοπεύουμε να το αλλάξουμε αυτό στο άμεσο μέλλον», τόνισε.