Νέα πρόκληση: Οργισμένη ανακοίνωση της Τουρκίας κατά Ελλάδας και Κύπρου

Με μια οργισμένη, προκλητική ανακοίνωση αντέδρασε η Τουρκία στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος, με την οποία καταδίκαζαν τις τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Όπως σημειώνει ο Ελεύθερος Τύπος, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, απέρριψε το ανακοινωθέν, κάνοντας λόγο για αβάσιμους χαρακτηρισμούς. Μάλιστα στράφηκε ιδιαίτερα κατά της Ελλάδας, κατηγορώντας την Αθήνα για ανειλικρινή στάση απέναντι στην Τουρκία.

Επιπλέον, στη δήλωσή του ο Ακσόι κάλεσε την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο να συμμορφωθούν με την «πραγματικότητα», καθώς, τόνισε, δεν υπάρχει άλλος τρόπος για σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Σχέδια που δεν περιλαμβάνουν την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους δεν μπορούν να υλοποιηθούν διαμήνυσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ και υπογράμμισε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται αποφασιστικά τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκύπριων στην ανατολική Μεσόγειο.

Η προκλητική ανακοίνωση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ της Τουρκίας

«Απορρίπτουμε απόλυτα τους αβάσιμους ισχυρισμούς αναφορικά με τη χώρα μας στην κοινή δήλωση της τριμερούς συνάντησης με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου, που έγινε στη Νέα Υόρκη στις 27 Σεπτεμβρίου.

Οι τελευταίες προσπάθειες της Ελλάδας και της Κύπρου να εμπλέξουν χώρες της περιοχής, μαζί με τις χώρες της ΕΕ, στις μαξιμαλιστικές εθνικές πολιτικές τους δεν υπηρετούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Οι χώρες στην ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν ούτε την αρμοδιότητα, ούτε την ευθύνη, ούτε μια λέξη να πουν αναφορικά με τα προβλήματα του Αιγαίου και το Κυπριακό.

Βήματα με πολιτικές σκοπιμότητες που στοχεύουν να απομονώσουν και να αγνοήσουν την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους στην ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν καμία τύχη επιτυχίας. Επιπλέον, είναι ανειλικρινές από την πλευρά της Ελλάδας να κάνει αβάσιμους ισχυρισμούς έναντι της Τουρκίας, την ώρα που μας στέλνει μηνύματα συνεργασίας.

Καλούμε αυτές τις χώρες να αποδεχθούν την πολιτική, οικονομική και γεωγραφική πραγματικότητα στην περιοχή και να επιδιώξουν πολιτικές συνεργασίας σε συμμόρφωση με αυτή την πραγματικότητα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο και για μια δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού. Σχέδια που δεν περιλαμβάνουν την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους σε αυτή την περιοχή δεν θα είναι ποτέ αποδοτικά και αποτελεσματικά. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε αποφασιστικά τα δικά μας δικαιώματα και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο».

Το κοινό ανακοινωθέν, που εξόργισε την Τουρκία

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον Κύπριο και τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη και Σαμέχ Σούκρι, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Μετά τη συνάντηση εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν, το περιεχόμενο του οποίου ήταν η αφορμή για την προκλητική ανακοίνωση από την Άγκυρα. Οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών καταδίκασαν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο «ιδίως τις κλιμακούμενες, προκλητικές και παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης, σεισμικές έρευνες και στρατιωτική παρουσία στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από την άποψη αυτή, οι Υπουργοί τόνισαν επίσης ότι οι ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για μια βιώσιμη και σφαιρική διευθέτηση του Κυπριακού και την περαιτέρω αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου».