Το μαρτύριο της καθυστερούμενης δόσης από το ΔΝΤ - Η Αργεντινή ξανά στο χείλος της χρεοκοπίας

Σκυθρωπός εξήλθε από τη συνάντηση με το ΔΝΤ  ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι καθώς φαίνεται πως η καθυστερούμενη δόση 5,4 δισ. δολαρίων του δανείου που έχει συνάψει με τον διεθνή χρηματοοικονομικό οργανισμό, θα καθυστερήσει κι άλλο.

Συγκεκριμένα, ο ασκών χρέη διευθυντή του ΔΝΤ Ντέιβιντ Λίπτον, μετά την αποχώρηση της Κριστίν Λαγκάρντ για την ΕΚΤ, δεν θέλησε να δεσμευθεί για άμεση εκταμίευση της δόσης (τμήματος του δανείου 57 δισ. δολαρίων που συνήψε ο Μάκρι με το Ταμείο το 2018), τουλάχιστον όχι πριν τα τέλη Οκτωβρίου, δηλαδή μετά τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, ώστε να διαπιστωθεί ποιος θα είναι πρόεδρος της Αργεντινής, έπειτα από την συντριπτική επικράτηση του περονιστή Αλβέρτο Φερνάντες στις προκριματικές του Αυγούστου.

Το μοναδικό περιθώριο που έχει η Αργεντινή, που πριν τα τέλη του χρόνου οφείλει να καταβάλλει 8 δισ. δολάρια σε ωριμάνσεις οφειλών του χρέους της, είναι να περιμένει  ακόμη λίγες εβδομάδες για την εκταμίευση. Εάν όμως δεν φθάσουν τα δολάρια από την Ουάσιγκτον θα βρεθεί σε δύσκολη θέση.

Στη χειρότερη των υποθέσεων δε, εάν δηλ. το ΔΝΤ αποφασίσει να διακρατήσει το 22% του δανείου που εναπομένει να διαθέσει, τότε η χώρα βρίσκεται προ των πυλών νέας «χρεοκοπίας» όπως το 2001.

Πάντως,  όποιος κι εάν κερδίσει στις προεδρικές εκλογές, η Αργεντινή είναι απίθανο να αποπληρώσει τα χρήματα μεταξύ 2021-23 όπως ορίζεται στην αρχική συμφωνία. Ιδίως μετά την αρνητική αξιολόγηση της πορείας του τον περασμένο Αύγουστο και τον δυσοίωνο χρησμό της Λαγκάρντ, η οποία ήταν εκείνη που ένθερμα υποστήριξε την χορήγηση του δανείου και μόλις χθες δήλωσε «με την Αργεντινή κάναμε ό,τι καλύτερο μπορέσαμε».

Η Αργεντινή μπορεί μεν να εκπλήρωσε στο ακέραιο όλες τις δημοσιονομικές και νομισματικές απαιτήσεις που της επέβαλε το ΔΝΤ για να της χορηγήσει το δάνειο των 57 δισ. όμως στην Ουάσινγκτον το κλίμα δεν είναι ευνοϊκό γι’ αυτήν.

Υψηλόβαθμα στελέχη, μεταξύ τους κι ο ίδιος ο Λίπτον, είχαν εκφράσει αμφιβολίες για τη χορήγηση ενός δανείου τέτοιου ύψους σε μία χώρα «υψηλού κινδύνου». Τώρα επιδιώκουν περισσότερες εγγυήσεις για την εκταμίευση της δόσης.