«Θα πρέπει να κάνουμε εκλογές», δηλώνει τώρα ο Μπόρις Τζόνσον

Η Βρετανία χρειάζεται βουλευτικές εκλογές, δήλωσε τελικά σήμερα ο  Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, μετά από την απόφαση που εξέδωσε το ανώτατο δικαστήριο, κρίνοντας ότι ήταν «παράνομη» η συμβουλή του προς την Βασίλισσα να ανασταλούν οι εργασίες της Βουλής των Κοινοτήτων για πέντε εβδομάδες.

Η απόφαση Τζόνσον είχε «ακραίες συνέπειες στα βασικά σημεία της δημοκρατίας» προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν παρουσίασε καμία δικαιολογία για την απόφασή της αυτή.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «η αναστολή ήταν παράνομη, άκυρη και δεν είχε καμία συνέπεια».

Σύμφωνα με την επικεφαλής του δικαστηρίου οι λειτουργίες της Βουλής δεν έχουν ανασταλεί και τώρα είναι στο χέρι του προέδρου της Βουλής το τι θα γίνει από εδώ και πέρα.

«Θα πρέπει να κάνουμε εκλογές», δήλωσε ο Τζόνσον απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, καθώς αναχωρούσε από την συνάντηση στη Νέα Υόρκη.

Ο Μπόρις Τζόνσον κατηγορείται ότι ανέστειλε την λειτουργία του κοινοβουλίου μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, δηλαδή δύο μόνον εβδομάδες πριν από την 31 Οκτωβρίου, για να φιμώσει την αντιπολίτευση και να προχωρήσει στην έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση ακόμη και χωρίς συμφωνία διαζυγίου.

Ο Τζόνσον δεν έχει σταματήσει να επαναλαμβάνει ότι χρειαζόταν την διακοπή της λειτουργίας του κοινοβουλίου για να προετοιμάσει και να παρουσιάσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας στο τέλος του Ιουλίου.

Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του θα περιληφθούν πάντως, στην παραδοσιακή ομιλία του Θρόνου η οποία θα εκφωνηθεί από την βασίλισσα Ελισάβετ όταν θα συγκληθεί εκ νέου το κοινοβούλιο.