Κατανομή σε 12 χώρες προτείνει η Γερμανία, σαν λύση για το προσφυγικό

Έναν μηχανισμό κατανομής προσφύγων στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  είχε ήδη από το 2015, στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης, προτείνει η Γερμανία, ως λύση για το προσφυγικό πρόβλημα. Όμως, χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία αντιστάθηκαν σθεναρά και με απόλυτους τρόπους τότε, σε αυτό το σχέδιο της ποσόστωσης.

Παράλληλα, όπως τονίζει ο Ελεύθερος Τύπος, μετέωρο παραμένει το αίτημα μεσογειακών χωρών- όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία- για τη μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου που επιβαρύνει αυτές τις τρεις χώρες, που δέχονται τους περισσότερους πρόσφυγες.

Τη Δευτέρα, σε συνάντηση υπουργών Εσωτερικών των εμπλεκομένων χωρών στη Μάλτα, το θέμα θα είναι ξανά ψηλά στην ατζέντα. Τώρα, η Γερμανία προωθεί ένα  ακόμα σχέδιο ως μεταβατική λύση.

Το μεταβατικό σχέδιο για τους πρόσφυγες

Πρόσφατα, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ, είχε δηλώσει ότι η χώρα του προτίθεται να δεχθεί στο έδαφός της το 25% των προσφύγων που διασώζονται στη Μεσόγειο. Παράλληλα, διεμήνυσε ότι είναι καλύτερα να βρεθεί μια μεταβατική λύση άμεσα, παρά μια μόνιμη κάποτε στο μέλλον.

Το Βερολίνο, σύμφωνα με την Deutsche Welle, ελπίζει ότι περίπου 12 χώρες της ΕΕ θα μετάσχουν τελικά σε έναν μηχανισμό κατανομής προσφύγων. Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών προτείνει ένα σύστημα «ελαστικής αλληλεγγύης».

Αυτό προβλέπει ότι οι χώρες που δεν θέλουν να δεχθούν πρόσφυγες στο έδαφός τους θα χορηγούν βοήθεια σε είδος, τεχνικό εξοπλισμό, προσωπικό ή ακόμα και χρήματα.

Στις αρχές Οκτωβρίου ο Ζεεχόφερ αναμένεται να επισκεφθεί τόσο την Ελλάδα όσο και την Τουρκία, με συγκεκριμένες προτάσεις για γερμανική συνδρομή προς τις αρχές και των δύο χωρών, μετά την πρόσφατη αύξηση των προσφυγικών ροών.