Οργή της αλβανικής κυβέρνησης για τις βομβιστικές επιθέσεις στα Τίρανα

Οι βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου στα Τίρανα, προκάλεσαν την οργή της αλβανικής κυβέρνησης, καθώς θεωρείται πως οι βόμβες τοποθετήθηκαν ως “μήνυμα” σε αξιωματούχους που πρωτοστατούν στη μάχη για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα μίλησε για «τρομοκρατική ενέργεια εναντίον του Σαμίρ Ταχίρι» ενώ ο Πρόεδρος της αλβανικής Βουλής Ιλίρ Μέτα εξέφρασε τη στήριξή του στον Υπουργό Εσωτερικών και το έργο που επιτελεί, καθώς και σε όλα τα όργανα που ασχολούνται με την εφαρμογή του νόμου.

Η αποστολή της ΕΕ στην Αλβανία ανέφερε: “Υπογραμμίζουμε την ισχυρή στήριξή μας στην επιβολή της έννομης τάξης, χωρίς συμβιβασμούς. Είμαστε βέβαιοι ότι οι δράστες θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και αναμένουμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να ενωθούν στη στήριξη αυτού του στόχο.

Αναμένουμε υπεύθυνη συμπεριφορά και διάλογο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της έννομης τάξης, από όλους όσοι συμμετέχουν στη δημόσια ζωή, προς το εθνικό συμφέρον της Αλβανίας”, καταλήγει η αποστολή της ΕΕ.

Η αποστολή του ΟΑΣΕ στα Τίρανα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων: “Καταδικάζουμε με τον πλέον σθεναρό τρόπο όλες τις πράξεις βίας. Τέτοιου είδους βίαιες ενέργειες δεν έχουν θέση σε μια σύγχρονη, δημοκρατική κοινωνία. Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αποφύγουν την πολιτικοποίηση των σημερινών επιθέσεων και να δώσουν στους σχετικούς θεσμούς τον απαραίτητο “χώρο” να ερευνήσουν τις πράξεις αυτές, να εντοπίσουν και να ασκήσουν διώξεις κατά των υπευθύνων”.

Την Τρίτη, σημειώθηκαν δύο εκρήξεις στα Τίρανα, η μία στο φαρμακείο του πατέρα του Υπουργού Εσωτερικών Σαμίρ Ταχίρι και η άλλη έξω από το διαμέρισμα ανώτερου αξιωματικού της αστυνομίας, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί.