Με NAVTEX «κλειδώνει» η Τουρκία το Καστελόριζο για έρευνες!

Με περισσό θράσος συνεχίζει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία,  καθώς όπως έγινε γνωστό, τη Δευτέρα η Άγκυρα «κλειδώνει» τεράστια θαλάσσια περιοχή δίπλα στο Καστελόριζο για τη διεξαγωγή ερευνών.

Η Navtex δεσμεύει μεγάλη θαλάσσια έκταση στην Μεσόγειο, νότια των παραλίων της Τουρκίας, για συνέχιση της ωκεανογραφικής και κλιματολογικής μελέτης που διενεργεί το ερευνητικό σκάφος «Μπιλίμ 2».

Η νέα Navtex, δίνει ουσιαστικά συνέχεια στην προηγούμενη προκλητική οδηγία για λογαριασμό του ίδιου πλοίου, που εκδόθηκε την Παρασκευή και λήγει σήμερα.

Η οδηγία τίθεται σε ισχύ σήμερα Δευτέρα και θα διαρκέσει έως την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου. Ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας, που την εξέδωσε, ζητά από τα παραπλέοντα σκάφη να τηρήσουν μεγάλη απόσταση από το «Μπιλίμ 2».

Προκαλεί ενδιαφέρον δε, όπως σχολιάζει ο Ελεύθερος Τύπος, το αν οι Τούρκοι θα περιμένουν τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (23-27 Σεπτεμβρίου) ή θα οδηγήσουν το ερευνητικό «Ορούτς Ρέις» σε κάποια περιοχή πριν από εκείνες τις ημερομηνίες, κατά τις οποίες προβλέπεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και πιθανές εξελίξεις στο Κυπριακό.