Ξέφυγε ο Μπόρις: Είμαι ο HULK και η Βρετανία είναι στο έλεος μου…

Με τον … «Απίθανο Χαλκ», τον ήρωα της σειράς comics της Μάρβελ παρομοίασε ο Μπόρις Τζόνσον τον εαυτό του, δεσμευόμενος για άλλη μια φορά ότι θα οδηγήσει τη Βρετανία εκτός της ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Mail on Sunday ο Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι θα βρει τρόπο να παρακάμψει τον νόμο τον οποίο ενέκρινε πρόσφατα το βρετανικό κοινοβούλιο και τον υποχρεώνει να ζητήσει αναβολή του Brexit αν δεν εξευρεθεί συμφωνία ώστε να αποφευχθεί η αποχώρηση χωρίς συμφωνία για την άμβλυνση του οικονομικού σοκ.

«Όσο πιο πολύ θυμώνει, τόσο πιο δυνατός γίνεται ο Χαλκ», φέρεται να δήλωσε ο Τζόνσον στη MoS. «Ο Χαλκ ξεφεύγει πάντα, όσο σφιχτά κι αν φαίνεται ότι τον έχουν δέσει — και αυτό ακριβώς θα συμβεί με ετούτη τη χώρα. Θα φύγουμε την 31η Οκτωβρίου», πρόσθεσε.

Το κοινοβούλιο της Βρετανίας απέρριψε επανειλημμένα τη Συμφωνία Αποχώρησης που διαπραγματεύθηκε με την ΕΕ η κυβέρνηση της προκατόχου του Τζόνσον, της Τερέζας Μέι, ενώ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, απέρριψε το ενδεχόμενο της αποχώρησης χωρίς συμφωνία, εξοργίζοντας πολλούς ψηφοφόρους που είχαν ταχθεί υπέρ του Brexit πριν από τρία και πλέον χρόνια.

Αύριο η συνάντηση Τζόνσον – Γιούνκερ στο Λουξεμβούργο

Ο Τζόνσον επαναλαμβάνει πως θέλει μια νέα συμφωνία, που δεν θα περιλαμβάνει το backstop, τον μηχανισμό ασφαλείας για να αποφευχθεί η ανάγκη να διεξάγονται έλεγχοι στα σύνορα της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Οι Βρυξέλλες όμως, όπως αναφέρει ο ΕλεύθεροςΤύπος, επιμένουν πως το backstop δεν μπορεί να απαλειφθεί και η συμφωνία δεν μπορεί να τροποποιηθεί, με το Λονδίνο να μην έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα καμιά εφαρμόσιμη εναλλακτική λύση. Μολαταύτα ο Τζόνσον δήλωσε ότι έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση ενόψει της συνάντησής του με τον απερχόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αύριο Δευτέρα σε… ουδέτερο έδαφος, στο Λουξεμβούργο, για να μη δώσει την εντύπωση ότι εκλιπαρεί τις Βρυξέλλες για παραχωρήσεις, όπως σημειώνουν βρετανικά ΜΜΕ.

«Διεξάγεται μια πολύ καλή συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των συνόρων με τη Βόρεια Ιρλανδία. Καταγράφεται τεράστια πρόοδος», υποστήριξε ο Τζόνσον κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στη Mail on Sunday, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.