Ο κόσμος δεν θα ξεχάσει την 11η Σεπτεμβρίου - Η Νέα Υόρκη «κλίνει το γόνυ» στο Σημείο Μηδέν

Οι Νεοϋορκέζοι τίμησαν σήμερα τα θύματα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, εκφράζοντας τη βούληση να διασφαλίσουν ότι οι νεότερες γενιές δεν θα ξεχάσουν ποτέ την πιο πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση που έχει σημειωθεί στην ιστορία των ΗΠΑ.

Κάτω από έναν λαμπρό ήλιο -όπως ήταν οι καιρικές συνθήκες και πριν από 18 χρόνια- δήμαρχοι και πρώην δήμαρχοι, βουλευτές, γερουσιαστές, συγγενείς των θυμάτων και πλήθος κόσμου συνέρρευσαν στο Σημείο Μηδέν, στον χώρο όπου άλλοτε υψώνονταν οι δίδυμοι πύργοι του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Η τοποθεσία έχει πλέον μετατραπεί σε μνημείο για τους σχεδόν 3.000 νεκρούς και τους 6.000 τραυματίες των επιθέσεων που διέπραξαν οι τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα.

Αποτέλεσμα εικόνας για Νέα Υόρκη-Σημείο Μηδέν-11η Σεπτεμβρίου, εκδηλώσεις

Το πλήθος, που συγκεντρώθηκε στην πλατεία έξω από το μουσείο που είναι αφιερωμένο στις επιθέσεις, τήρησε ενός λεπτού σιγή ακριβώς τις ώρες (στις 8.46 και στις 9.03) που τα δύο αεροσκάφη που είχαν καταλάβει οι αεροπειρατές-τρομοκράτες χτύπησαν τους δίδυμους πύργους. Ο ένας μετά τον άλλο, οι δυο ουρανοξύστες τυλίχθηκαν στις φλόγες και κατέρρευσαν, παγιδεύοντας εκατοντάδες εργαζόμενους στα συντρίμμια τους.

Αποτέλεσμα εικόνας για Νέα Υόρκη-Σημείο Μηδέν-11η Σεπτεμβρίου, εκδηλώσεις

Στην πρώτη σειρά της σημερινής τελετής -στην οποία η πολιτικές αντιπαραθέσεις δεν είχαν θέση- βρίσκονταν ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο, ο δήμαρχος και οι προκάτοχοί του: ο Δημοκρατικός Μπιλ ντε Μπλάζιο, ο Ρεπουμπλικανός Ρούντι Τζουλιάνι και ο Μάικλ Μπλούμπεργκ.

O

Όπως κάθε χρόνο, το πλήθος άκουσε τους συγγενείς των θυμάτων να διαβάζουν τον κατάλογο με τα ονόματά τους και να λένε λίγα λόγια ο καθένας προς τιμή τους, ένα τελετουργικό που κράτησε περίπου τέσσερις ώρες.

“Σας αγαπάμε, μας λείπετε και θα είστε πάντοτε οι ήρωες της Αμερικής”, είπε μια γυναίκα που έχασε τον αδελφό και έναν εξάδελφό της στις επιθέσεις αυτές.

Αποτέλεσμα εικόνας για Νέα Υόρκη-Σημείο Μηδέν-11η Σεπτεμβρίου, εκδηλώσεις

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, στην υπόλοιπη πόλη, οι περισσότεροι Νεοϋορκέζοι εργάζονταν όπως συνήθως, ωστόσο σε πολλούς χώρους εργασίας τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

Χθες, παραμονή της επετείου, ο κυβερνήτης Κουόμο επικύρωσε έναν νόμο που υποχρεώνει τα δημόσια σχολεία να τηρούν επίσης ενός λεπτού σιγή, την ημέρα αυτή, που σηματοδοτεί για πάντα την πιο θλιβερή επέτειο.”Θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ, όχι μόνο την οδύνη εκείνης της στιγμής αλλά επίσης το θάρρος, τη θυσία και την αγάπη που καθοδήγησαν την απάντησή μας”, τόνισε ο κυβερνήτης υπογράφοντας το κείμενο.