Σύνθεση της νέας ιταλικής κυβέρνησης την Τετάρτη προανήγγειλε ο Τζ. Κόντε

Ο υπηρεσιακός και εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε δήλωσε χθες Κυριακή, ότι αναμένει να έχει οριστικοποιηθεί η προγραμματική συμφωνία και να παρουσιαστεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησής του μέχρι το αργότερο μεθαύριο Τετάρτη, καθώς το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S, «αντισυστημικό») και το Δημοκρατικό Κόμμα (PD, κεντροαριστερό) συνέχισαν το Σαββατοκύριακο τις εντατικές διαπραγματεύσεις τους για να διαμορφώσουν τη νέα ατζέντα και να μοιράσουν τους υπουργικούς θώκους.

Ο πρόεδρος της δημοκρατίας Σέρτζο Ματαρέλα έδωσε στον Κόντε την Πέμπτη εντολή να προσπαθήσει να σχηματίσει νέο κυβερνητικό σχήμα, μετά την απόφαση που πήρε ο Ματέο Σαλβίνι να αποσύρει το κόμμα του, τη Λέγκα, από τον συνασπισμό που κυβέρνησε την Ιταλία τους τελευταίους 14 μήνες με τον προφανή σκοπό να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Ο Κόντε διαβεβαίωσε ότι το «πολιτικό κλίμα» ανάμεσα στα στελέχη των Πέντε Αστεριών και των Δημοκρατικών, μέχρι πρόσφατα πικρών επικριτών τους, είναι καλό. «Θα γίνει την Τρίτη, την Τετάρτη το αργότερο», απάντησε, όπως καταγράφει βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο της εφημερίδας Il Fatto Quotidiano, ερωτηθείς πότε θα παρουσιάσει στον πρόεδρο Ματαρέλα το κυβερνητικό πρόγραμμα και τη σύνθεση του υπουργικού του συμβουλίου. «Προφανώς είμαι πεπεισμένος ότι θα υπάρξει θετική έκβαση», συμπλήρωσε.

Εάν δεν επισφραγιστεί η συμφωνία εντός της εβδομάδα, ο Ματαρέλα αναμένεται να διαλύσει το ιταλικό κοινοβούλιο και να ορίσει την ημερομηνία διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

Σε μια ένδειξη πως η συμφωνία για το πρόγραμμα είναι πολύ κοντά, το M5S ανακοίνωσε αργά χθες βράδυ πως τα μέλη του θα κληθούν την Τρίτη, από τις 10:00 ως τις 19:00 (ώρες Ελλάδας) να δώσουν πράσινο φως στη συμμαχία με το PD μέσω Διαδικτύου, στην πλατφόρμα του που έχει βαπτίσει «Ρουσό».

Τα μέλη θα κληθούν να εγκρίνουν επίσης τον σχηματισμό της κυβέρνησης υπό τον Κόντε, όπως ορίζει το credo του κινήματος περί άμεσης συμμετοχικής δημοκρατίας. Κατά το επίσημο ιστολόγιο του κόμματος, το πρόγραμμα θα είναι διαθέσιμο στα μέλη του όταν αρχίσει η ψηφοφορία.

Το M5S, μιλώντας περί προδοσίας του Σαλβίνι και για να αποφύγει την εκ νέου καταφυγή στην κάλπη, δέχθηκε να συζητήσει το ενδεχόμενο να συγκυβερνήσει με το PD, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία ανασύνταξης, έπειτα από σειρά οδυνηρών εκλογικών ηττών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ