Θύελλα αντιδράσεων στο Λονδίνο για το κλείσιμο του Κοινοβουλίου - «Δικτάτορα» αποκαλεί τον Τζόνσον η αντιπολίτευση

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η Ευρώπη τις τελευταίες εξελίξεις στη Βρετανία με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να προκαλεί πολιτικό σεισμό, ζητώντας από τη Βασίλισσα να αναστείλει τις εργασίες της Βουλής για πέντε εβδομάδες, κάτι που η Ελισάβετ, προσυπέγραψε, κάνοντάς το αποδεκτό.

Με την είδηση του σχεδίου Τζόνσον, η βρετανική λίρα άρχισε να κατρακυλάει.

Εξοργισμένη η αντιπολίτευση της χώρας δεν διστάζει να αποκαλέσει, τον Βρετανό πρωθυπουργό «δικτάτορα», ενώ ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου επισημαίνει, αναφορικά με την εν λόγω κίνηση, ότι πρόκειται για συνταγματική αγριότητα.

Με τον πραξικοπηματικό αυτό τρόπο, ο εκκεντρικός συντηρητικός πρωθυπουργός βάζει τρικλοποδιά σε όλους όσοι ήθελαν να εμποδίσουν τα σχέδιό του για μία έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε χωρίς συμφωνία.

«Συνταγματικό σκάνδαλο»

«Η ενέργεια αυτή αποτελεί συνταγματικό σκάνδαλο», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου.

«Όποιον μανδύα και να ενδυθεί, είναι εκτυφλωτικά προφανές ότι στόχος της αναστολής τώρα είναι να εμποδισθεί το κοινοβούλιο να συζητήσει το Brexit και να εκπληρώσει το χρέος του».

«Σκάνδαλο και απειλή προς την δημοκρατία», κατήγειλε ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν.

«Είμαι σοκαρισμένος από την ανευθυνότητα της κυβέρνησης Τζόνσον, που μιλά για κυριαρχία και ταυτόχρονα επιδιώκει να αναστείλει την λειτουργία του κοινοβουλίου για να αποφύγει τον έλεγχο των σχεδίων για ένα ανεύθυνο Brexit χωρίς συμφωνία», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Λοιπόν φαίνεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον πρόκειται να κλείσει το κοινοβούλιο για να περάσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Εάν οι βουλευτές δεν συνασπισθούν για να τον σταματήσουν, η σημερινή ημέρα θα μείνει στην Ιστορία ως μία σκοτεινή ημέρα για τη δημοκρατία του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε η Νίκολα Στέρτζον, πρωθυπουργός της Σκοτίας.

Τομ Μπρέικ, εκπρόσωπος για το Brexit του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος: «… ο Μπόρις Τζόνσον έριξε το γάντι στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Η μητέρα όλων των Κοινοβουλίων δεν θα του επιτρέψει να το αποκλείσει από την μεγαλύτερη απόφαση που έχει μπροστά της η χώρα. Η κήρυξη πολέμου εκ μέρους του θα αντιμετωπισθεί με σιδηρά πυγμή», δήλωσε ο Τομ Μπρέικ, εκπρόσωπος για το Brexit του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος.

«Δεν έχουμε μία “νέα κυβέρνηση”. Η ενέργεια αυτή αποτελεί μία κατάφωρη επίθεση στην δημοκρατία μας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό», είπε ο Τομ Γουότσον, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κόμματος.

«Είναι σκανδαλώδες ότι το κοινοβούλιο θα κλείσει σε μία στιγμή κρίσης καθώς έχουμε μπροστά μας την έξοδο χωρίς συμφωνία από την Ευρωπαϊκή Ενωση, για την οποία δεν υπάρχει εντολή. Η δημοκρατία μας κινδυνεύει από έναν αδίστακτο πρωθυπουργό, ο οποίος εξελέγη από λιγότερα από εκατό χιλιάδες κομματικά μέλη», δήλωσε η βουλευτή Αννα Σούμπρι επικεφαλής του Change UK.

«Θα αποτελέσει συνταγματικό σκάνδαλο αν το κοινοβούλιο εμποδισθεί να ελέγξει την κυβέρνηση σε μία στιγμή εθνικής κρίσης. Βαθιά αντιδημοκρατικό», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ.

Διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις

Σε αρκετές πόλεις της Βρετανίας διοργανώθηκαν διαδηλώσεις κατά της απόφασης του Μπόρις Τζόνσον να ανασταλεί η λειτουργία του κοινοβουλίου. «Σταματήστε το πραξικόπημα», ήταν το κεντρικό σύνθημα. Στο Λονδίνο, κόσμος συγκεντρώθηκε έξω από το κοινοβούλιο, ενώ ακολούθησε πορεία προς την Ντάουνινγκ Στριτ, όπου βρίσκεται η πρωθυπουργική κατοικία. «Ντροπή σας!», φώναζαν οι διαδηλωτές, ενώ κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα κατά του Μπόρις Τζόνσον ή με μηνύματα όπως «Υπερασπιστείτε τη δημοκρατία».

Διαδήλωση κατά της απόφασης Μπόρις Τζόνσον

Όλα αυτά ενώ παραμένει ασαφές το πώς θα γίνει το Brexit, τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα, στο οποίο οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του διαζυγίου με την ΕΕ και 65 ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία για την υλοποίησή του.