Τζόνσον σε Τουσκ: Brexit στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία

«Η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες», διεμήνυσε ο Μπόρις Τζόνσον στον Ντόναλντ Τουσκ, όπως δήλωσε την Κυριακή Βρετανός αξιωματούχος, έπειτα από συνάντηση των δύο ανδρών στην σύνοδο της Ομάδας των 7 στο Μπιαρίτς της Γαλλίας.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας επανέλαβε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι εξακολουθεί να προτιμά την επίτευξη συμφωνίας με το μπλοκ και  ότι είναι πρόθυμος να συνομιλήσει με τους ηγέτες της ΕΕ, ανέφερε ο αξιωματούχος.

Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν εκ νέου τον επόμενο μήνα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Ως προς τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, ο Τζόνσον χαρακτήρισε δύσκολο να ικανοποιηθεί η επιθυμία των ΗΠΑ για μια εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία μέσα σε έναν χρόνο μετά το Brexit.

Στο μεταξύ, όπως σημειώνει ο Ελεύθερος Τύπος, ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο «σκληρού Brexit», δηλαδή εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον, αψηφώντας ως φαίνεται την προειδοποίηση Τουσκ, ότι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, θα μείνει στην ιστορία, «ως ο κύριος άνευ».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC στο περιθώριο της Συνόδου G7 στη Γαλλία, ο κ. Τζόνσον παραδέχτηκε πως το σενάριο αυτό έχει έρθει πιο κοντά. Παλαιότερα ο ίδιος είχε δηλώσει πως η πιθανότητα ενός τέτοιου σεναρίου είναι μια στο εκατομμύριο.

«Όλα εξαρτώνται από τους φίλους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους εταίρους μας» δήλωσε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Το σημαντικό είναι να προετοιμαστούμε για έξοδο χωρίς συμφωνία».

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει πολλάκις δηλώσει πως η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση την 31η Οκτωβρίου, ανεξαρτήτως της επίτευξης συμφωνίας, ή όχι.