Πέθανε ο 11ος πιο πλούσιος άνθρωπος του πλανήτη - Ακραία συντηρητικός, πολέμησε σκληρά το «κράτος πρόνοιας»

«Με βαριά καρδιά ανακοινώνω τον θάνατο του αδερφού μου, Ντέιβιντ. Όποιος εργάστηκε μαζί του είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τη σπουδαιότητα της προσωπικότητάς του και το πάθος του για ζωή». Χωρίς να αναφέρει την αιτία, ο αδελφός του δισεκατομμυριούχου Ντέιβιντ Κοχ, Τσαρλς, ανακοίνωσε τον θάνατο του ανθρώπου που συγκαταλεγόταν στους 11 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο και με τη δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική επιχείρηση στις ΗΠΑ.

Ο Κοχ που «έφυγε» στα 79 του χρόνια, Ήταν 79 ετών είχε προσβληθεί στο παρελθόν από καρκίνο του προστάτη.

Η περιουσία του  ξεπερνούσε τα 42 δισ. δολάρια. Ήταν Ιδιοκτήτης εταιρειών πετρελαίου, και υπήρξε φανατικός υποστηρικτής του συντηρητικότερου κομματιού των Ρεπουμπλικάνων. 

Γεννημένος στο Κάνσας των ΗΠΑ, ο Κοχ κληρονόμησε από τον πατέρα του Φρεντ την εταιρεία, την οποία και επέκτεινε αναδεικνύοντάς την, το 2013, δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική επιχείρηση της χώρας

Στα φοιτητικά του χρόνια συμμετείχε στην ομάδα μπάσκετ του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (MIT), όπου ξεχώρισε βάζοντας 41 καλάθια σε αγώνα της ομάδας του πανεπιστημίου όπου φοιτούσε.

Η επιρρoή στην αμερικανική πολιτική σκηνή

Ο Κοχ ανέπτυξε, μαζί με φιλανθρωπική, και έντονα πολιτική δράση. Είχε θέσει υποψηφιότητα για την αντιπροεδρία του Φιλελεύθερου Κόμματος των ΗΠΑ το 1980. 

Τρεις δεκαετίες αργότερα, υποστήριξε το «Tea Party», που στις εκλογές του 2010 είχε θέσει υποψήφια αντιπρόεδρο την Σάρα Πέιλιν.

O Kοχ ερχόταν συχνά αντιμέτωπος με κατηγορίες που τον ήθελαν να προωθεί μια ακραία συντηρητηκή και νεοφιλελεύθερη ατζέντα προς ιδίον όφελος.

Υποστήριζε με μεγάλη θέρμη την ιδωτική πρωτοβουλία στην επιχειρηματικότητα, την ελεύθερη αγορά, αλλά και τους νόμους που ποινικοποιούσαν την ομοφυλοφιλία.

Από το 1970 οι αδερφοί Κοχ, όπως εκτιμάται, ξόδεψαν πάνω από 100 δισ. ώστε να αναδεικνύονται στην ηγεσία της αμερικανικής πολιτικής σκηνής ακραία Συντηρητικοί. Πολλά μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν, μάλιστα, ότι οι επιχειρηματίες βοήθησαν στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ

Φανατικός πολέμιος του Ομπάμα

O Kοχ ήταν γνωστός στο αμερικανικό κοινό για την «σκληρή» στάση του απέναντι σε κάθε μέτρο που ανήκε στην πολιτική με έντονο κοινωνικό χαρακτήρα.

Πολέμησε τη μεταρρύθμιση του Ομπάμα στην Υγεία, ενώ κήρυξε πόλεμο στα συνδικάτα του Δημοσίου στην πολιτεία του Ουισκόνσιν, το 2011. Διαφώνησε, δε, με την θέσπιση κατώτατου μισθού και με το κάθε μορφής κράτος πρόνοιας.