Γελάει η Δανία με το... σχέδιο του Τραμπ να αγοράσουν οι ΗΠΑ την Γροιλανδία

Οι Δανοί πολιτικοί γέλασαν σήμερα με την ιδέα να πωληθεί η Γροιλανδία στις Ηνωμένες Πολιτείες, έπειτα από δημοσίευμα ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει συζητήσει ιδιωτικά με τους συμβούλους το ενδεχόμενο να αγοράσει το μεγαλύτερο νησί του κόσμου.

Η εφημερίδα The Wall Street Journal έγραψε χθες Πέμπτη ότι ο νεοϋορκέζος επιχειρηματίας έχει συζητήσει πολλές φορές με συμβούλους του στον Λευκό Οίκο το ενδεχόμενο η χώρα του να αγοράσει την περιοχή αυτή της Δανίας, στην οποία ζουν 56.000 κάτοικοι, και διατύπωσε την πρόθεσή του να υποβληθεί σχετικό αίτημα στην Κοπεγχάγη με «διάφορους βαθμούς σοβαρότητας».

Κατά το δημοσίευμα, ο Τραμπ — ο οποίος έχει προγραμματιστεί να κάνει την πρώτη του επίσκεψη στη Δανία στις αρχές του επόμενου μήνα — έχει εκφράσει επανειλημμένα έντονο ενδιαφέρον για τους πόρους και τη γεωπολιτική σημασία της αυτόνομης δανικής περιοχής.

«Πρέπει να είναι πρωταπριλιάτικο αστείο εντελώς εκτός εποχής»,  έγραψε στο Twitter ο πρώην πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν.

Το πήραν στα σοβαρά

Μερικοί σύμβουλοι θεώρησαν αστεία την ιδέα να αγοραστεί η Γροιλανδία, όμως στον Λευκό Οίκο υπήρξαν άνθρωποι που την πήραν στα σοβαρά, είπαν χθες Πέμπτη (15/8) στο Reuters δύο καλά πληροφορημένες πηγές.

Τα περί αγοράς της Γροιλανδίας αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από την εφημερίδα «Wall Street Journal».

«Αν το σκέπτεται αληθινά αυτό, τότε είναι η τελική απόδειξη πως έχει τρελαθεί», δήλωσε στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό DR ο Σόρεν Έσπερσεν, εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος της Δανίας για τις Εξωτερικές Υποθέσεις. «Η σκέψη ότι η Δανία θα πουλήσει 50.000 πολίτες στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι εντελώς γελοία», σημείωσε.

«Όχι, ευχαριστώ»

Η Γροιλανδία, ένα αυτοδιοικούμενο τμήμα της Δανίας που βρίσκεται ανάμεσα στον Βόρειο Ατλαντικό και τον Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό, εξαρτάται από την οικονομική στήριξη της Δανίας.

«Είμαι σίγουρη πως οι περισσότεροι στη Γροιλανδία πιστεύουν πως είναι καλύτερα να έχουν μια σχέση με τη Δανία απ’ ό,τι με τις ΗΠΑ, μακροπρόθεσμα», είπε στο Reuters η Όγια Χέμνιτς Λάρσεν, Δανή βουλευτής του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της Γροιλανδίας, του Inuit Ataqatigiit (IA). «Το πρώτο που σκέπτομαι είναι “Όχι, ευχαριστώ”», πρόσθεσε.

Η πρωθυπουργός Μέτε Φρέντερικσεν και ο υπουργός Εξωτερικών Γέπε Κόφοντ δεν θέλησαν να κάνουν κάποιο σχόλιο, ωστόσο αξιωματούχοι είπαν πως θα απαντήσουν αργότερα μέσα στην ημέρα. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κοπεγχάγη, επίσης, επέλεξε να μην προβεί σε οποιαδήποτε αναφορά για το ζήτημα.