Και ξαφνικά, μια πόλη - φάντασμα «αναδύθηκε» από την λίμνη

Άφωνοι έμειναν οι κάτοικοι της Χουαϊάν στην ανατολική Κίνα όταν είδαν να προβάλει απ’ το πουθενά μια πόλη «φάντασμα» στον ορίζοντα.

Το φαινόμενο έγινε αισθητό το απόγευμα της Κυριακής πάνω από τη λίμνη Χονγκζέ της επαρχίας Ζιανκσού της Κίνας. Αρχαία κινεζικά κτίρια με καμπυλωτές στέγες, δέντρα και μια τεράστια ανεμογεννήτρια διακρίνονταν μέσα από το πέπλο ομίχλης που είχε κατέβει πάνω από τη λίμνη με τον συνήθως πεντακάθαρο ουρανό.

Η «πόλη φάντασμα» εμφανίστηκε στο νοτιοδυτικό τμήμα της τέταρτης μεγαλύτερης λίμνης της Κίνας / Φωτογραφίες: news.online.sh.cn

Τα νέα διαδόθηκαν γρήγορα στην Χουαϊάν και πολλοί κάτοικοί τους έτρεξαν να απολαύσουν το ασυνήθιστο θέαμα, που κράτησε περίπου μισή ώρα στο νοτιοδυτικό τμήμα της λίμνης, της τέταρτης μεγαλύτερης της Κίνας. Το φαινόμενο έγινε αισθητό μετά από βροχή, ανέφερε ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες σε τοπικό ΜΜΕ. Όπως είπε ο φωτογράφος Τσεν Κάι, διέκρινε μακριά μια σειρά από αρχαία πανύψηλα κτίρια, τα τείχη μιας πόλης καθώς και τους οκταγωνικούς πύργους στις πύλες της.
Οι απίστευτες εικόνες έκαναν το γύρο του Διαδικτύου μέσα από τα ρεπορτάζ κινεζικών ΜΜΕ

Ειδικοί εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο θέαμα πάνω από τη λίμνη της ανατολικής Κίνας οφείλεται σε αντικατοπτρισμό, που προκαλείται όταν η υγρασία του αέρα θερμαίνεται περισσότερο από το νερό που υπάρχει από κάτω. Καθώς οι ηλιακές ακτίνες περνούν από το θερμότερο στο ψυχρότερο στρώμα αέρα «καμπυλώνονται», δημιουργώντας μια αντανάκλαση στον αέρα. Τα σχέδια που εμφανίζονται σε αντικατοπτρισμούς θυμίζουν ανθρώπινες κατασκευές και αντανακλάσεις που εμφανίζονται σε υδάτινες επιφάνειες. Σύμφωνα με τον διευθυντή τοπικού μουσείου, αντικατοπτρισμοί είχαν εμφανιστεί στην περιοχή και στις δεκαετίες του 1950 και 1960, όπως αναφέρουν τα αρχεία της πόλης κι ο χθεσινός ήταν ένας από τους πιο καθαρούς που έχουν καταγραφεί ποτέ εκεί.