Ασύλληπτη τραγωδία: Δεκάδες οι σοροί μεταναστών που περισυλλέγονται από το ναυάγιο ανοιχτά της Λιβύης

Τραγωδία δίχως τέλος στη Μεσόγειο. Πενήντα πέντε σοροί έχουν μέχρι στιγμής ανασυρθεί ανοικτά των ακτών της Λιβύης, μετά τη βύθιση του ξύλινου πλεούμενου, που μετέφερε εκατοντάδες μετανάστες.

Οι επιχειρήσεις έρευνας για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συνεχίζονται, δήλωσε τηλεφωνικώς στο πρακτορείο Reuters μέλος της λιβυκής Ερυθράς Ημισελήνου.

Όπως σημειώνει ο Ελεύθερος Τύπος, δεν είναι σαφές πόσοι άνθρωποι επέβαιναν στο πλεούμενο και πόσοι εξακολουθούν να αγνοούνται και εκφράζονται φόβοι ότι έχουν πνιγεί στη «χειρότερη τραγωδία στη Μεσόγειο φέτος», όπως τη χαρακτήρισε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Ο Αμπού Σαμπάι, μέλος της Ερυθράς Ημισελήνου, δήλωσε πως το πλεούμενο, που βυθίστηκε κοντά στην Κόμας, περίπου 120 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης, μετέφερε 350 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν από την υποσαχάρια Αφρική.

Το λιβυκό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε την Πέμπτη πως 250 άνθρωποι επέβαιναν στο σκάφος και η UNHCR δήλωσε ότι εκφράζονται φόβοι για έως 150 νεκρούς.

Λίβυοι ακτοφύλακες και τοπικοί αλιείς διέσωσαν 134 μετανάστες την Πέμπτη.

«Δεν διαθέτουμε επαρκείς δυνατότητες για να πραγματοποιούμε τις επιχειρήσεις μας. Οι πολίτες μιας βοηθούν με δικά τους οχήματα», είπε ο Αμπού Σαμπάι.

Εν αναμονή ειδικής άδειας, για να τους θάψουν…

Αποτέλεσμα εικόνας για Λιβύη, Ναυάγιο, Μετανάστες, Σοροί, Μεσόγειος

«Οι σοροί είναι ακόμη σε σάκους σε ένα υπόστεγο και αναμένουμε την άδεια των αρχών ασφαλείας για να τους θάψουμε», πρόσθεσε. Το υπόστεγο ανήκει σε ένα τμήμα που δημιουργήθηκε για να καταπολεμήσει την παράτυπη μετανάστευση.

Η Λιβύη είναι ένα κέντρο για μετανάστες και πρόσφυγες, πολλοί από τους οποίους προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη με μη αξιόπλοα σκάφη.