Σκληρό Brexit στις 31 Οκτωβρίου προαναγγέλλει ο Μπόρις Τζόνσον: Χωρίς “εάν”, χωρίς “αλλά”...

«Εγκαταλείπουμε την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου… Χωρίς “εάν”, χωρίς “αλλά”… Oι καταστροφολόγοι, όσοι είχαν αμφιβολίες, έκαναν λάθος»! Αυτή ήταν η πρώτη δήλωση του Μπόρις Τζόνσον, με την ιδιότητα του πρωθυπουργού της Βρετανίας.

Λίγο πριν από τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης -και αφού δήλωσαν τις παραιτήσεις τους όλοι οι σημαντικοί υπουργοί- ο Τζόνσον είπε ότι θα συγκροτήσει «μια θαυμάσια ομάδα», όμως θα έχει ο ίδιος την ευθύνη για τις μεγάλες αλλαγές που θέλει να επιτύχει στην οικονομία και στη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρώπη.

Ο Τζόνσον υποσχέθηκε ότι θα επιτύχει μια καλύτερη συμφωνία με την Ευρώπη, ώστε να αναπτυχθεί μια νέα εταιρική σχέση βασισμένη στο ελεύθερο εμπόριο και την αμοιβαία υποστήριξη». Επίσης, δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνησή του μέσα σε 99 μέρες θα επιταχύνει τις διαδικασίες για το Brexit ώστε να είναι όλα έτοιμα: τα λιμάνια, οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις, τα νοσοκομεία, ο τομέας των τροφίμων και της γεωργίας.

Ο Τζόνσον θα διορίσει ως σύμβουλό του, επιφορτισμένο με την προετοιμασία του Brexit, τον Ντόμινικ Κάμινγκς, έναν σκληρό λαϊκιστή και αντισυστημικό, διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του υπέρ της αποχώρησης (Vote Leave).

Ο Κάμινγκς είναι μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, που επικρίνεται για τις απόψεις του κι έχει κατηγορηθεί για περιφρόνηση προς το Κοινοβούλιο όταν αγνόησε την κλήση της επιτροπής που ερευνούσε τα fake news στο δημοψήφισμα για το Brexit.

Το σχέδιο που έχει αποκαλύψει ο Τζόνσον για την προετοιμασία αποχώρησης από την Ε.Ε. αλλά και τη μετά Brexit εποχή έχει ανησυχήσει την Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πως οι ελεύθερες φορολογίας ζώνες που θέλει να προωθήσει ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας (ο Τζόνσον μίλησε για 6 ελεύθερα λιμάνια) και το οικονομικό μοντέλο Σιγκαπούρης που φιλοδοξεί να δρομολογήσει αποτελούν απειλή για την Ευρώπη, καθώς εμπεριέχουν τον κίνδυνο ξεπλύματος χρήματος.

Οι δύσκολες μέρες

– 25 Ιουλίου (σήμερα). Κλείνει το Κοινοβούλιο. Ο Τζόνσον δεν έχει χρόνο να πείσει τους βουλευτές. Ίσως, δε, να υπάρξει από τον Κόρμπιν πρόταση μομφής εναντίον του.

– 1η Αυγούστου: Εκλογές στην Ουαλία. Αν οι Συντηρητικοί χάσουν μια ενδιάμεση εκλογή σε δύο περιφέρειες της Ουαλίας, θα μειωθεί κι άλλο η πλειοψηφία τους στο Κοινοβούλιο.

– 24 Αυγούστου: Σύνοδος G-7 στο Μπιαρίτζ. Ο Τζόνσον θα έλθει σε επαφή με τους άλλους ηγέτες.

– 3 Σεπτεμβρίου. Νέα κοινοβουλευτική περίοδος. Ο Τζόνσον αντιμέτωπος με τους βουλευτές.

– 29 Σεπτεμβρίου: Συνέδριο των Τόρις. Οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του θα τον περιμένουν.

– 17-18 Οκτωβρίου: Ευρωπαϊκή Σύνοδος. Αντιμέτωπος με τους Ευρωπαίους, λίγο πριν χτυπήσει το ρολόι για την έξοδο.

– 31 Οκτωβρίου: Η ώρα της αλήθειας.

Η Κάρι και ο… Λάρι

Έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ, στην πρώτη πρωθυπουργική ομιλία του Μπόρις Τζόνσον, ήταν και η σύντροφός του, Κάρι Σάιμοντς. Η 31χρονη σύντροφος του νέου πρωθυπουργού, η οποία πρωταγωνίστησε σε ένα επεισόδιο πριν από λίγες εβδομάδες, απέφευγε τόσο καιρό να εμφανιστεί δημοσίως, φοβούμενη τις ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Όπως τονίζουν οι εφημερίδες, η Κάρι θα μείνει με τον Τζόνσον σε μια νέα, πολυτελή κατοικία κι όχι στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Εκεί θα μείνει σίγουρα ο Λάρι, ο γάτος που έχει δει τα τελευταία 8 χρόνια πολλούς πρωθυπουργούς να έρχονται και να φεύγουν από τον αριθμό 10. Ο Λάρι έχει… αξίωμα (είναι ο επίσης κυνηγός ποντικών της Ντ. Στριτ) και δεν τον κουνάει κανένας.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος