Έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την Βασίλισσα, ο Μπόρις Τζόνσον

Νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας είναι και επισήμως από σήμερα το απόγευμα ο Μπόρις Τζόνσον, αφού η βασίλισσα, του ανέθεσε τον σχηματισμό κυβέρνησης και εκείνος αποδέχτηκε την εντολή.

Ο Μπόρις Τζόνσον έφτασε λίγο μετά τις 17.00 σήμερα στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου η βασίλισσα Ελισάβετ του ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Μια ομάδα διαδηλωτών προσπάθησε να αποκλείσει τον δρόμο που ακολουθούσε η αυτοκινητοπομπή του Τζόνσον ενόψει της άφιξής του. Ένα όχημα της συνοδείας του πέρασε δίπλα τους, καθ’ οδόν προς το παλάτι.

Η κινητοποίηση αυτή φαίνεται πως ήταν πρωτοβουλία της Greenpeace. Η οργάνωση ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι οι οικολόγοι διαδηλωτές ήθελαν να παραδώσουν στον επόμενο πρωθυπουργό της Βρετανίας μια επιστολή κρίσιμης σημασίας, η οποία περιέχει τις απαντήσεις για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει δημιουργηθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Στις πρώτες του δηλώσεις ο νέος πρωθυπουργός τόνισε ότι «εκείνοι που στοιχηματίζουν εναντίον της Βρετανίας θα χάσουν τα πάντα».

Αναφερόμενος στο Brexit, δεσμεύτηκε για άλλη μια φορά ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, χωρίς «εάν» και «όμως».

«Η δουλειά μου είναι να κάνω τους δρόμους πιο ασφαλείς.  Η δουλειά μου είναι να διασφαλίσω ότι τα παιδιά σας θα λάβουν εξαιρετική παιδεία», συνέχισε.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, τα Ανάκτορα είχαν ανακοινώσει ότι η βασίλισσα Ελισάβετ έκανε δεκτή την παραίτηση της Τερέζα Μέι από την πρωθυπουργία.

Από την πλευρά της, η Τερέζα Μέι απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών στην τελευταία της συνεδρίαση ως πρωθυπουργού στην κατάμεστη αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων, όπου έγινε δεκτή με καταιγιστικά χειροκροτήματα και ιαχές από τους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος.

Η Τερέζα Μέι δήλωσε «ευτυχής που παραδίδει (την πρωθυπουργία) σε κάποιον που έχει θητεύσει στην κυβέρνησής της». Απαντούσε σε ερώτηση της βουλευτή του Εργατικού Κόμματος Ρουθ Κάντμπερι που τη ρώτησε πώς αισθάνεται που παραδίδει σε κάποιον που παίρνει ευχαρίστηση από την δαιμονοποίση των μουσουλμάνων, που δεν στηρίζει τους δημόσιους λειτουργούς και που είναι υποχείριο του Ντόναλντ Τραμπ.

Σε ερώτηση του επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν αν πιστεύει ότι ο Μπόρις Τζόνσον μπορεί να επιτύχει την έγκριση μίας συμφωνίας για το Brexit από το κοινοβούλιο, η απερχόμενη πρωθυπουργός απάντησε ότι η ίδια ψήφισε την συμφωνία, ενώ ο Κόρμπιν την καταψήφισε.

«Σε κάθε στάδιο, το μοναδικό του ενδιαφέρον ήταν η κομματική πολιτική. Ειλικρινά, θα πρέπει να ντρέπεται», είπε η Τερέζα Μέι.