Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε το βράδυ της Τετάρτης, «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την δημόσια υγεία» σε παγκόσμιο επίπεδο, την επιδημία του ιού Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, δήλωσε ότι αποδέχτηκε τις συστάσεις μιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων οι οποίοι τόνισαν ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν περιορισμοί στις μετακινήσεις ή το εμπόριο, ούτε να ελέγχονται οι επιβάτες στα αεροδρόμια και τα λιμάνια, εκτός από τη συγκεκριμένη περιοχή.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι έχουν πεθάνει πάνω από τα δύο τρίτα των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον ιό στο Κογκό (δηλαδή 1.6746 άτομα από 2.418 κρούσματα), από τον περασμένο Αύγουστο, όταν άρχισε το ξέσπασμα του ιού.
Επίσης, ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα Έμπολα στην Γκόμα, μία πόλη άνω των 2 εκατομμυρίων ανθρώπων, στα σύνορα με τη Ρουάντα. Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε τους φόβους των ειδικών υγείας, που ανησυχούσαν μήπως πραγματοποιηθεί αυτό το εφιαλτικό σενάριο
Άλλες τέσσερις φορές στο παρελθόν έχει κηρύξει ο ΠΟΥ «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία»: το 2009 για τη γρίπη Η1Ν1, το 2014 για την πολιομυελίτιδα, την ίδια χρονιά για την επιδημία του Έμπολα που σκότωσε 11.300 ανθρώπους σε τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής (Λιβερία, Γουινέα, Σιέρα Λεόνε) και το 2016 για τον ιό Ζίκα.
Οι εμπειρογνώμονες που συνεδρίαζαν από το μεσημέρι στη Γενεύη εξέφρασαν την απογοήτευσή τους γιατί καθυστερεί η καταβολή χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής.