Αίτηση να συνδέσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο με υπολογιστή μέσω εμφυτευμάτων

Έχει ήδη δοκιμάσει το σύστημα  σε μία μαϊμού, η οποία κατάφερε να «συγχρονιστεί» και να ελέγξει έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή με το μυαλό της.Τώρα, η εταιρεία NeuraLink υπέβαλε αίτηση στις ρυθμιστικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών, για να ξεκινήσει να δοκιμάζει το ηλεκτρονικό της σύστημα σε ανθρώπους.

Σύμφωνα με τον μεγιστάνα Έλον Μασκ το επόμενο στάδιο, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία του στην αίτηση της, είναι η χρησιμοποίηση του συστήματος στο ανθρώπινο μυαλό, εστιάζοντας σε ανθρώπους με σοβαρές νευρολογικές παθήσεις. Ενδεικτικά, στη νέα πραγματικότητα στην οποία προσβλέπει η ΝeuraLink, ένας παράλυτος άνθρωπος θα μπορεί να ελέγχει έναν υπολογιστή διανοητικά, όντας «συνδεδεμένος» μαζί του με το μυαλό του.

Ωστόσο, αυτός ο πιο ανθρωπιστικός στόχος δεν αποτρέπει τον Μασκ να οραματίζεται ένα μέλλον της ανθρωπότητας, όπου η σχέση του ανθρώπινου μυαλού με την τεχνητή νοημοσύνη θα είναι πιο «στενή», δημιουργώντας πιθανώς μία κατάσταση «υπεράνθρωπης νόησης» (superhuman cognition).

Χειρουργική σύνδεση

Το μηχάνημα που έχει αναπτύξει η εταιρεία, αποτελείται από ένα μικροσκοπικό ηλεκτρονικό εξάρτημα, το οποίο περιέχει περισσότερα από 3.000 ηλεκτρόδια, συνδεδεμένα με εξαιρετικά εύκαμπτα νήματα (λεπτότερα ακόμη και από μία τρίχα μαλλιών), τα οποία έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τη δραστηριότητα 1.000 νευρώνων του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το πλεονέκτημα αυτού του συστήματος είναι η ικανότητα του να στοχεύει σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, καθιστώντας τη χειρουργική σύνδεση του με το ανθρώπινο μυαλό σχετικά ασφαλή. Επιπλέον, θα έχει τη δυνατότητα να αναλύει τα δεδομένα μέσω της μεθόδου της μηχανικής μάθησης, δίνοντας στη συνέχεια στον εκάστοτε ασθενή την αρμόζουσα διέγερση στο σημείο του εγκεφάλου που πρέπει. Παρ’ όλα αυτά, η NeuraLink δεν εξήγησε το πως το σύστημα έχει τη δυνατότητα να «μεταφράζει» στη γλώσσα του τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, ούτε ανέλυσε το πως μπορεί να διεγείρει τις διάφορες περιοχές του εγκεφάλου.

Εντούτοις, ο Έλον Μασκ εξήγησε ότι όλα αυτά δεν σημαίνουν πως ξαφνικά θα έχουμε αυτό το «απίστευτο» εξάρτημα και θα «πάρουμε τον έλεγχο των μυαλών των ανθρώπων», υπογραμμίζοντας ότι η εξέλιξη του «θα πάρει πολύ καιρό». Μολαταύτα, για όποιους επιλέξουν να το χρησιμοποιήσουν, δήλωσε ο Μασκ, το σύστημα θα τους ανοίξει την πόρτα «στη συμβίωση με την τεχνητή νοημοσύνη».

Φόβοι

Παρ’ όλες τις εντυπωσιακές προοπτικές που ανοίγει για το ανθρώπινο είδος το σύστημα της NeuraLink, δεν είναι λίγοι και οι φόβοι που γεννά μία τέτοια τεχνολογική καινοτομία. Μάλιστα, ο ίδιος ο Μασκ έχει δηλώσει στο παρελθόν, ότι με λάθος διαχείριση, το συγκεκριμένο σύστημα και η «υπερνοημοσύνη» που ενδέχεται να δημιουργήσει, θα μπορούσε να οδηγήσει μακροπρόθεσμα ακόμη και στην καταστροφή του ανθρώπινου είδους.