... και κλάμα ο Τραμπ για την Τουρκία: «Είναι άδικο, αλλά δεν μπορούμε να σας πουλήσουμε F-35»

Την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια δηλώσεων που έκανε στους δημοσιογράφους του Λευκού Οίκου. Η συγκεκριμένη τοποθέτηση σηματοδοτεί την πρώτη επίσημη αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης μετά την παραλαβή του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία.

Αφού έκανε ιδιαίτερη μνεία στην «πολύ καλή σχέση» που έχει με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος των ΗΠΑ επέρριψε gια μια ακόμη μια φορά την ευθύνη στον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα, υποστηρίζοντας ότι ο Δημοκρατικός πρώην πρόεδρος δημιούργησε το πρόβλημα, καθώς απέτυχε να πουλήσει την καλύτερη εναλλακτική της Αμερικής στους ρωσικούς S-400 – τους πυραύλους Patriot, που κατασκευάζει η εταιρεία Raytheon Co.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, η Τουρκία «εξαναγκάστηκε να αγοράσει ένα διαφορετικό πυραυλικό σύστημα».

«Εξαναγκαστήκατε»

«Έχουμε μια κατάσταση όπου η Τουρκία είναι πολύ καλή μαζί μας, και τώρα λέμε στην Τουρκία ότι επειδή στην πραγματικότητα αναγκαστήκατε να αγοράσετε ένα άλλο σύστημα πυραύλων, δεν θα σας πουλήσουμε τα μαχητικά F-35»..

«Εξαιτίας του γεγονότος ότι η (Τουρκία) αγόρασε ένα ρωσικό πύραυλο, δεν μας επιτρέπεται να τους πουλήσουμε αεροσκάφη αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Δεν είναι μια δίκαιη κατάσταση», τόνισε ο Τραμπ, εκφράζοντας απογοήτευση για τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν.

 

Από την άλλη πλευρά όπως μεταδίδει το hellasjournal.com o υποψήφιος για τη θέση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Μάρκ Έσπερ πριν ενημερώσει την Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, δήλωσε εκ νέου ότι η Τουρκία δεν μπορεί να έχει το αμερικανικό προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος F-35 και το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, το οποίο η Μόσχα ξεκίνησε να παραδίδει την περασμένη εβδομάδα. «Η απόκτηση του S-400 υπονομεύει θεμελιωδώς τις δυνατότητες του F-35 και την ικανότητά μας να διατηρήσει αεροπορική υπεροχή» πρόσθεσε.