Τολμηρή συνέντευξη του Δαλάι Λάμα στο BBC: Αν δεν φύγουν οι μετανάστες, η Ευρώπη θα γίνει μουσουλμανική ή αφρικανική!

Σε νέα αντιμεταναστευτική ρητορική που άνετα θα μπορούσε να ακουστεί και από ακροδεξιά χείλη, ο κατά τα λοιπά πνευματικός ηγέτης του Βουδισμού, Δαλάι Λάμα, είπε πως η «Ευρώπη είναι για τους Ευρωπαίους» και ότι… θα γίνει «μουσουλμανική ή αφρικανική» αν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν επιστρέψουν στις χώρες τους.

Ο Δαλάι Λάμα, ο οποίος είναι και ο ίδιος  πρόσφυγας στην Ινδία από τότε που διέφυγε από το Θιβέτ το 1959, δήλωσε σε συνέντευξη του στο BBC, πως μόνο ένας συγκεκριμένος αριθμός μεταναστών πρέπει να επιτραπεί να παραμείνει. Πρόσθεσε δε, ότι οι πρόσφυγες που θα «επιστραφούν» πρέπει πρώτα να «έχουν μάθει κάποιες δεξιότητες» και ότι η Ευρώπη οφείλει να βοηθάει όσους χρειάζονται βοήθεια αλλά ως εκεί.

«Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να λάβουν αυτούς τους πρόσφυγες και να τους δώσουν εκπαίδευση και κατάρτιση και ο στόχος είναι να επιστρέψουν στη χώρα τους με ορισμένες δεξιότητες», δήλωσε ο 83χρονος Βουδιστής ηγέτης προκαλώντας διεθνή οργή.

Ο Δαλάι Λάμα έκανε τις παραπάνω δηλώσεις με αφορμή το αποτέλεσμα των εκλογών στην Σουηδία όπου το ακροδεξιό κόμμα ανέβασε τα ποσοστά του παρά το γεγονός πως ηττήθηκε από το κεντρο-αριστερό συνασπισμό της χώρας.

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις και στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης με πολλούς να τον αποκαλούν «πρώτης τάξεως φασίστα» και «υποκριτή».

Η Ευρώπη ανήκει στους Ευρωπαίους

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Δαλάι Λάμα τοποθετείται με αυτό τον τρόπο για τους πρόσφυγες. Σε μια ομιλία του που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στο Μάλμε της Σουηδίας, ο Δαλάι Λάμα υποστήριξε πως οι πρόσφυγες οφείλουν να επιστρέψουν στις χώρες τους και να τις ξανακτίσουν. «Να τους υποδεχτείτε, να τους βοηθήσετε και να τους εκπαιδεύσετε, αλλά τελικά θα πρέπει να αναπτύξουν ξανά τη δική τους χώρα. Νομίζω ότι η Ευρώπη ανήκει στους Ευρωπαίους».

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ για το 2018, το 4,4% της περιφέρειας από τους, συνολικά, 512 εκατομμύρια πολίτες, προέρχονται από χώρες εκτός Ένωσης.

Αν με διαδεχόταν γυναίκα, θα έπρεπε να είναι όμορφη! Αλλιώς τι να την κάνεις…

Περίεργη είναι και η άποψή του για τις γυναίκες. Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο διαδοχής του από γυναίκα, στο πλαίσιο συνέντευξης του, το 2015, είχε δηλώσει: «Μία γυναίκα Δαλάι Λάμα θα πρέπει να είναι (πιο) όμορφη».

Αν και είχε αποκριθεί θετικά δηλαδή, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προς έκπληξη του δημοσιογράφου, έσπευσε να διευκρινίσει πως κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε το να είναι και ελκυστική. “Αλλιώς τι να την κάνεις;” συμπλήρωσε ο Δαλάι Λάμα.

“Αλήθεια; Μου κάνετε πλάκα;” ψέλλισε ο δημοσιογράφος μετά από μερικά δευτερόλεπτα αμηχανίας, με τον Δαλάι να του απαντά: “Όχι, είναι αλήθεια”.

Δείτε στο περίπου στο 05:45 το στιγμιότυπο από τη συνέντευξη:

 

 

Λανθασμένη η πολιτική των ΗΠΑ του Τραμπ

Τα χειρότερα είπε και για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο χαρακτήρισε άνθρωπο «χωρίς ηθικές αρχές». «Όταν έγινε πρόεδρος, είπε ότι η Αμερική θα είναι πρώτη. Αυτό είναι λάθος» είπε ο Δαλάι Λάμα και σημείωσε πως η πολιτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ είναι λανθασμένη.