Ξέφρενοι πανηγυρισμοί στην Κωνσταντινούπολη για την νίκη του Ιμάμογλου – Ηχηρό «χαστούκι» στον Ερντογάν

Θριαμβευτική η επικράτηση του Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη, την πόλη στην οποία οι δημοτικές εκλογές, αποτελούν ένα τεστ για την δημοτικότητα του Ερντογάν και του κόμματός του με δεδομένη την κακή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Τουρκία με τον πληθωρισμό στο 20%, την κατάρρευση της τουρκικής λίρας και την αύξηση της ανεργίας.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου νίκησε τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, συγκεντρώνοντας ποσοστό μεγαλύτερο του 54%, έναντι λίγο πάνω από το 45% που συγκέντρωσε ο εκλεκτός του Σουλτάνου, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Η διαφορά στις ψήφους, που ήταν μόλις 13.000 στις 31 Μαρτίου, εκτοξεύτηκε πάνω από 777.000. Η νίκη του Ιμάμογλου φάνηκε από πολύ νωρίς. Το παραδέχτηκε μόλις 10 λεπτά μετά τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα ο πολιτικός αντίπαλός του, Γιλντιρίμ.

Ο Γιλντιρίμ, στην προσπάθειά του να αντιστρέψει το πολιτικό μήνυμα, απέφυγε να αναφερθεί σε πιθανή αποδοκιμασία της πολιτικής και της τακτικής του Ερντογάν, δηλώνοντας ότι η ψηφοφορία των δημοτικών εκλογών απέδειξε ότι η «τουρκική δημοκρατία λειτουργεί στην εντέλεια».

Η πιο σπουδαία και πιο… intellectuel πόλη της Τουρκίας, η πόλη που ευεργετήθηκε με χιλιάδες θέσεις εργασίας και ένα νέο αεροδρόμιο, χάθηκε μέσα από τα χέρια του «σουλτάνου». Και όχι μόνο χάθηκε, αλλά «κάηκε» μέχρι το πρωί από τις εκδηλώσεις των εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων της, που βγήκαν στους δρόμους να γιορτάσουν την επικράτηση του Ιμάμογλου, έναν του εκλεκτού του Ερντογάν και μέχρι πρότινος πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Στα διαδικαστικά, στην ψηφοφορία που έγινε στις 39 συνοικίες της Κωνσταντινούπολης, σε 31.342 κάλπες, κλήθηκαν να ψηφίσουν 10.560.963 ψηφοφόροι βάσει των ίδιων εκλογικών καταλόγων της 31ης Μαρτίου.

Σε εκείνες τις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης είχε αναδειχθεί πρώτος ο 49χρονος υποψήφιος της αντιπολίτευσης και του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Εκρέμ Ιμάμογλου.

Ο Ιμάμογλου επικράτησε έναντι του υποψηφίου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), πρώην πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, με διαφορά 13.729 ψήφων.

Παρά ταύτα, στις 6 Μαΐου, το τουρκικό Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) κήρυξε άκυρες τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, όπως απαιτούσε το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταγγέλλοντας σωρεία παρατυπιών, κι έδωσε εντολή να επαναληφθούν. Ο Εκρέμ Ιμάμογλου αναγκάστηκε τότε να εγκαταλείψει τη θέση του, ύστερα από μόλις 18 ημέρες δημαρχίας.