Ποια είναι τα μέτρα που θα πάρει για πρώτη φορά η Ε.Ε. κατά της Τουρκίας, για την Κυπριακή ΑΟΖ

Οι ενέργειες της Τουρκίας την απομακρύνουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εγείρουν το ενδεχόμενο κυρώσεων, δήλωσε το απόγευμα της Τρίτης, ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, εξ αφορμής του γεγονότος, ότι η Τουρκία διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως κάνει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ενώ η ΕΕ αρκείται προς στιγμήν στις λεκτικές προειδοποιήσεις αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων.

Μιλώντας μετά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων ο κ. Χαν σημείωσε πως παρατείνεται η de facto αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, που τέθηκε σε ισχύ πέρυσι. Προσέθεσε πως οι κινήσεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ διαδραμάτισαν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση των εταίρων.

Τέτοιες «παράνομες ενέργειες», είπε ο κ. Χαν επηρεάζουν αρνητικά ολόκληρο το εύρος των σχέσεων ανάμεσα στην Ένωση και την Άγκυρα.

Ο Γιοχάνες Χαν πρόσθεσε πως υπήρξε έκκληση να εξεταστούν τα κατάλληλα μέτρα που ενδέχεται να ληφθούν σε βάθος της Τουρκίας, δίχως καθυστέρηση. Σε αυτά περιλαμβάνονται η διακοπή χρηματοδότησης και η μη πρόσκληση σε διεθνείς συναντήσεις.

Από εκεί και πέρα «Για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφασίζει μέτρα εις βάρος της Τουρκίας για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συγκεκριμένα για τις ενέργειές της στην Κυπριακή ΑΟΖ» επισημαίνουν διπλωματικές πηγές μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο. «Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων δόθηκε μια σκληρή μάχη της Ελλάδας» προσθέτουν.

Όπως μετέδωσε ο Alpha στο κεντρικό του δελτίο τα μέτρα θα βρίσκονται σε πλήρη συνάρτηση με την ευρωτουρκικές σχέσεις αλλά και τις πρόσφατες κινήσεις της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ. Συγκεκριμένα:

  • Το πρώτο μέτρο θα έχει να κάνει με την θεώρηση των διαβατηρίων.
  • Το δεύτερο θα σχετίζεται με ευρύτερες οικονομικές κυρώσεις, όπως πάγωμα κονδυλίων.
  • Το τρίτο και τελευταίο μέτρο σύμφωνα με το ρεπορτάζ θα είναι το πάγωμα της τελωνειακής ένωσης.