Ο Ερντογάν για την 566η επέτειο της 29ης Μαΐου: 'Έμπνευση για τη σημερινή Τουρκία, η Άλωση της Πόλης...

Μήνυμα για την σημερινή επέτειο της Άλωσης της Πόλης, την αποφράδα ημέρα του ελληνισμού, έστειλε χθες, ο Τούρκος πρόεδρος. 

Η Άλωση της Πόλης αποτελεί έμπνευση για την σύγχρονη Τουρκία, ανέφερε στο μήνυμά του για την  566η επέτειο, της 29ης Μαΐου.

«Η πίστη, η αποφασιστικότητα και το πείσμα που χαρακτήριζαν τον – ευλογημένο από τον προφήτη – Μωάμεθ τον Πορθητή και τους γενναίους στρατιώτες μας, όταν κατέκτησαν την Κωνσταντινούπολη, αποτελούν για την σημερινή Τουρκία έμπνευση ώστε να επιτύχουμε κι εμείς τους στόχους μας το 2023, το 2053 και το 2071», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος ευχήθηκε στο τουρκικό έθνος «χρόνια πολλά» για την αυριανή ημέρα.

«Χρόνια πολλά για την 566η επέτειο της Κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης, μίας από τις ένδοξες νίκες της ιστορίας, με την οποία έκλεισε μία εποχή και άνοιξε μία νέα, αλλάζοντας τον ρου της παγκόσμιας ιστορίας με τις κοινωνικές και πολιτισμικές αλλαγές που επέφερε», όπως είπε.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απένειμε τα εύσημα στον Μωάμεθ τον Πορθητή για την μεγάλη κατάκτηση αλλά και τον τρόπο της μετέπειτα διακυβέρνησής του, μετατρέποντας την Κωνσταντινούπολη σε κέντρο θρησκειών και πολιτισμών.

«Με την Κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, η οποία οφείλεται στην στρατιωτική ιδιοφυία του Μωάμεθ του Πορθητή και στην αποφασιστικότητα και το πείσμα του γενναίου στρατού μας, το ιερό μας έθνος κατάφερε να ριζώσει σε μία ήπειρο και έτσι η Κωνσταντινούπολη και κάτω από την δίκαιη και την ανοιχτή σε ορίζοντες διακυβέρνηση του μεγάλου ηγέτη, του Μωάμεθ του Πορθητή, να μετατραπεί σε κέντρο διαθρησκειακό και διαπολιτισμικό».

Προτεινόμενα για εσάς