«Θα είναι το τέλος σας» - Τραμπ εναντίον Ιράν - «Βράζει» πάλι η Μέση Ανατολή

«Εάν το Ιράν θέλει να πολεμήσει, θα είναι επισήμως το τέλος του Ιράν. Ποτέ μην απειλήσετε ξανά τις Ηνωμένες Πολιτείες» έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο το θερμόμετρο στην Μέση Ανατολή.

Την ίδια στιγμή, η Exxon Mobil απομάκρυνε το ξένο προσωπικό από πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Ιράκ, ενώ το Μπαχρέιν ειδοποίησε τους πολίτες του να μην ταξιδεύουν στο Ιράκ και το Ιράν.

Ταυτόχρονα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ εξέδωσε οδηγία προς τις αεροπορικές εταιρείες που πετούν επάνω από τα νερά του Κόλπου και του Κόλπου του Ομάν να επιδεικνύουν προσοχή.

Το tweet του Αμερικανού προέδρου που προκάλεσε συζητήσεις


Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Σαουδική Αραβία θέλει να αποτρέψει έναν πόλεμο στην περιοχή, αλλά δηλώνει έτοιμη να απαντήσει με όλη της την ισχύ έπειτα από τις επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας κατά δύο σαουδαραβικών σταθμών διύλισης πετρελαίου με drones από τις δυνάμεις των Χούτι της Υεμένη και τις «πράξεις σαμποτάζ» εναντίον τεσσάρων τάνκερ ανοικτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Το Ριάντ, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Αντελ αλ-Ζουμπέιρ, κατηγόρησε την Τεχεράνη ως εντολέα των επιθέσεων των Χούτι, συμμάχων του Ιράν. Σε απάντηση, χώρες το Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου άρχισαν χθες «ενισχυμένες περιπολίες ασφαλείας» στην περιοχή του Κόλπου, ανακοίνωσε σήμερα ο Πέμπτος Στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Το Ιράν, από την πλευρά του, έχει αρνηθεί την ανάμειξή του σε οποιαδήποτε από τις δύο επιχειρήσεις

Εκθεση νορβηγικής ασφαλιστικής εταιρείας αναφέρει ότι είναι «πολύ πιθανόν» ότι το ιρανικό σώμα των Φρουρών της Επανάστασης διευκόλυνε την επίθεση κατά των τεσσάρων τάνκερ κοντά στο εμιράτο του Φουζάιραχ που βρίσκεται σε μικρή απόσταση έξω από τα Στενά του Χορμούζ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάτ Ζαρίφ απέρριψε την πιθανότητα πολεμικής έκρηξης λέγοντας ότι η Τεχεράνη δεν θέλει πόλεμο και ότι καμία χώρα δεν έχει την «ψευδαίσθηση» ότι μπορεί να αναμετρηθεί με το Ιράν. Αντίστοιχος ήταν σήμερα ο τόνος και των Φρουρών της Επανάστασης.

«Δεν επιδιώκουμε πόλεμο, αλλά επίσης δεν φοβόμαστε το πόλεμο», δήλωσε ο υποστράτηγος Χοσέιν Σαλάμι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.