Με ασθενοφόρα παίρνουν τους εργαζόμενους από τις αποθήκες της Asos - Τι απαντά η εταιρεία

Η εταιρεία Asos κατηγορείται για τον τρόπο λειτουργίας της τεράστιας αποθήκης της, καθώς ήρθαν στη δημοσιότητα στοιχεία για τον αριθμό των ασθενοφόρων που έχουν κληθεί στις εγκαταστάσεις της.

Η ίδια αναφορά, που δημοσίευσε το BBC, περιλαμβάνει στοιχεία όχι μόνο για την Asos, αλλά και για την εταιρεία JD Sports.

Η αποθήκη της Αsos απασχολεί περίπου 4000 υπαλλήλους και βρίσκεται σε τοποθεσία κοντά στην πόλη Μπάρνσλεϊ

Τα στοιχεία, βασισμένα σε επίσημα έγγραφα, έδειξαν ότι ασθενοφόρα κλήθηκαν στην αποθήκη Rochdale της JD Sports 117 φορές τα τελευταία τρία χρόνια και 148 φορές στην τοποθεσία της αποθήκης της Asos στο Νότιο Γιορκσάιρ. Σαραντπέντε φορές κλήθηκαν ασθενοφόρα στην Asos μόνο την περασμένη χρονιά, αναφέρει η έκθεση, αλλά δεν προσδιορίζει τα περιστατικά τα οποία το ιατρικό προσωπικό κλήθηκε να αντιμετωπίσει.

Η αθλητική αλυσίδα JD Sports, με επικεφαλής τον Peter Cowgill, αναγκάστηκε να ξεκινήσει μια έρευνα το 2016 για τις συνθήκες στο Rochdale, μετά από στοιχεία που αποκάλυψαν πως το προσωπικό φέρεται να πληρώνεται λιγότερο από τον κατώτατο μισθό και να είναι αντιμέτωπο με κακές συνθήκες.

H τεράστια αποθήκη της Asos

Το BBC αναφέρει πως οι προϊστάμενοι της Asos «φαίνεται να αρνούνται κάθε καταγγελία για απάνθρωπες συνθήκες. «Βγάζουν εκατομμύρια ενώ οι εργαζόμενοι κυριολεκτικά απομακρύνονται με ασθενοφόρα», αναφέρει μέλος εργασιακής ένωσης για την έκθεση.

Συνεχείς έλεγχοι και εξαντλητικοί στόχοι

Τα στοιχεία δεν περιγράφουν λεπτομερώς τους λόγους για τους οποίους κλήθηκαν τα ασθενοφόρα, αλλά προηγούμενες περιπτώσεις κακών εργασιακών πρακτικών στις αποθήκες αναφέρουν πως το προσωπικό που υπόκειται σε έλεγχο στα διαλείμματα για τουαλέτα, επιθετικούς ελέγχους ασφάλειας και εξαντλητικούς στόχους.

Η Asos και η XPO Logistics, η οποία διαχειρίζεται την περιοχή δήλωσαν: «Από το 2013, το ποσοστό ατυχημάτων / περιστατικών έχει μειωθεί σημαντικά σε ετήσια βάση και παρέμεινε σημαντικά χαμηλότερο από το βιομηχανικό πρότυπο σε όλη αυτή την περίοδο».

ASOS και XPO Logistics φέρονται μάλιστα να δηλώνουν πως κάποια ασθενοφόρα είχαν κληθεί για προληπτικούς λόγους και πως με δεδομένο το πόσοι είναι οι εργαζόμενοι, ο αριθμός των κλήσεων δεν είναι μεγάλος.

Ο Βρετανός βουλευτής Frank Field δήλωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν τις «άθλιες συνθήκες στις οποίες εκτίθεται το ανθρώπινο δυναμικό στην αγοράς εργασίας της Βρετανίας. Αυτά τα πράγματα θα έπρεπε να είχαν μείνει πίσω στη βικτοριανή εποχή. Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα νέο νομοσχέδιο για τα δικαιώματα των εργαζομένων για την προστασία τους από την περαιτέρω εκμετάλλευση από τους μεγάλους εργοδότες».

«Χάος μισθοδοσίας»

Σήμερα ωστόσο υπάρχουν και άλλα δυσάρεστα νέα για την Asos καθώς το BBC γράφει πως περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι έχουν πληγεί από «χάος μισθοδοσίας», ενώ ορισμένοι αντιμετωπίζουν έλλειμμα μισθών κατά εκατοντάδες λίρες, όπως ισχυρίζεται η ένωση. Το προσωπικό που απασχολείται από την εφοδιαστική της XPO, η οποία διαχειρίζεται την αποθήκη της εταιρείας, ανέφερε πως υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στις πληρωμές, ενώ μερικοί δεν πληρώθηκαν καθόλου, δήλωσε η ένωση. Η XPO δήλωσε ότι το θέμα της μισθοδοσίας προέκυψε πέρυσι και από τότε έχει επιλυθεί.

Ο Deanne Ferguson, περιφερειακός συντονιστής της ένωσης, δήλωσε όμως ότι δέχονται συνεχώς κλήσεις από μέλη που αντιμετώπιζαν συνεχιζόμενα προβλήματα. Είπε ότι μερικοί δεν είχαν πληρωθεί υπερωρίες ενώ άλλοι είχαν κρατήσεις χωρίς καμία ειδοποίηση.  Εργαζόμενος, που δεν ήθελε να κατονομαστεί, δήλωσε: «Δεν τους νοιάζει αν έχουμε χρήματα για φαγητό. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο σε μένα, αλλά σε πολλούς άλλους συναδέλφους μου και γίνεται μήνα παρά μήνα».

πηγή: www.lifo.gr