«Αφήστε τον κόσμο να πίνει, να καπνίζει και να τρώει κρέας όσο θέλει...»

Σάλο έχει προκαλέσει με τις δηλώσεις της η νεοδιορισθείσα υπουργός Υγείας της Νορβηγίας, με πολλούς επικριτές της να κάνουν λόγο για λαϊκισμό που κρύβει κινδύνους, ιδίως λόγω του πόστου της.

Η Σιλβί Λιστχάουγκ, μια πολιτικός που είναι γνωστή για τις αντιμεταναστευτικές της θέσεις, διορίστηκε νέα υπουργός Υγείας της Νορβηγίας την περασμένη Παρασκευή, σχεδόν έναν χρόνο αφότου παραιτήθηκε από τη θέση της υπουργού Δικαιοσύνης και Μετανάστευσης, μετά τη δημοσίευση ενός προσβλητικού μηνύματός της στο Facebook.

Ωστόσο πολλοί πιστεύουν ότι ο νέος της ρόλος δεν της ταιριάζει καθόλου, αφού δεν δείχνει να κατανοεί το νόημα της δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με το BBC, αφορμή για τις επικρίσεις έδωσαν οι πρόσφατες δηλώσεις της Λιστχάουγκ. Ειδικότερα, η υπουργός φέρεται να είπε τα εξής στο νορβηγικό κανάλι NRK: «Η βασική μου θέση στο θέμα της δημόσιας υγείας είναι πολύ απλή. Δεν σκοπεύω να γίνω “αστυνομία ήθους”, ούτε πρόκειται να λέω στον κόσμο πώς να ζήσει τη ζωή του. Σκοπεύω όμως να βοηθάω τους ανθρώπους να ενημερώνονται σωστά για να μπορούν να κάνουν τις επιλογές τους. Πρέπει ο κόσμος να μπορεί να καπνίζει, να πίνει αλκοόλ και να τρώει όσο κόκκινο κρέας θέλει. Οι Αρχές πρέπει να προσφέρουν ενημέρωση, αλλά οι άνθρωποι λίγο-πολύ γνωρίζουν τι είναι υγιεινό και τι όχι, έτσι πιστεύω».

«Οι καπνιστές αισθάνονται παρίες»

Η κυρία Λιστχάουγκ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους καπνιστές, πολλοί εκ των οποίων αισθάνονται «παρίες» λόγω των αντικαπνιστικών κανονισμών σε πολλά κράτη. «Νομίζω ότι πολλοί καπνιστές νιώθουν παρίες. Σχεδόν αισθάνονται ότι πρέπει να κρύβονται και νομίζω ότι αυτό είναι ανόητο. Παρόλο που το κάπνισμα είναι μια κακή και επιβλαβής συνήθεια, οι ενήλικοι άνθρωποι πρέπει να αποφασίζουν μόνοι τους τι θέλουν να κάνουν. Το μόνο πράγμα που πρέπει να κάνουμε εμείς, ως κυβέρνηση, είναι να παρέχουμε ενημέρωση έτσι ώστε οι πολίτες να κάνουν συνειδητές επιλογές. Γι’ αυτό πρέπει να χαράξουμε μια στρατηγική για το κάπνισμα που θα αποτρέπει τους νέους ανθρώπους από το να το ξεκινήσουν και ίσως ενθαρρύνει περισσότερους ενήλικους να το κόψουν».
Η νέα υπουργός Υγείας είναι και η ίδια καπνίστρια, αν και τα τελευταία χρόνια έχει περιορίσει τη συνήθεια και καπνίζει μόνο σε κοινωνικές περιστάσεις.

Η γενική γραμματέας της Νορβηγικής Αντικαρκινικής Εταιρείας χαρακτήρισε τις δηλώσεις της υπουργού Υγείας «πιθανώς επιβλαβείς». «Πολλοί θα εφαρμόσουν τα όσα πρεσβεύει. Έφερε την δημόσια υγεία πολλές δεκαετίες πίσω», δήλωσε η Αν Λις Ρίελ στο NRK.