«Βράζει» η Κωνσταντινούπολη - Με κατσαρόλες στους δρόμους μετά την ακύρωση των δημοτικών

Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας (YSK) δέχεται ορυμαγδό επικρίσεων για την απόφασή του να ακυρώσει τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη και να προχωρήσει σε προκήρυξη νέων στις 23 Ιουνίου.

Το ευρωκοινοβούλιο να κάνει λόγο για το τέλος της αξιοπιστίας των δημοκρατικών εκλογών στην Τουρκία ενώ ο εκλεγμένος δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου  χαρακτηρίζει την απόφαση «προδοτική». Μάλιστα καταγγέλλει το YSK πως υπέκυψε στις πιέσεις του κυβερνώντος κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακυρώνοντας μια αναμέτρηση που είχε χάσει, αλλά δεν έκανε το ίδιο για τις προεδρικές εκλογές του 2018 και το δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Την ίδια στιγμή, φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα και χτυπώντας κατσαρόλες και τηγάνια, εκατοντάδες κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης βγήκαν  στους δρόμους σε διάφορες συνοικίες, αντιδρώντας στην ακύρωση της νίκης του  Ιμάμογλου.

Σε μια επανάληψη σκηνών που εκτυλίχθηκαν και στις διαδηλώσεις για το πάρκο Γκεζί οι διαδηλωτές ξεχύθηκαν από τις συνοικίες Μπεσίκτας, Φερίκιοϊ και Καντίκιοϊ και σε άλλες περιοχές της Κωνσταντινούπολης, έχοντας στο πλευρό τους και οδηγούς διερχόμενων αυτοκινήτων που πατούσαν φρενιασμένα τις κόρνες.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου εμφανίστηκε απτόητος στη χθεσινή συγκέντρωσή του, παρά την ακύρωση της νίκης του στις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης.
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου εμφανίστηκε απτόητος στη χθεσινή συγκέντρωσή του, παρά την ακύρωση της νίκης του στις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης / Φωτογραφία: ΑΡ

Οπαδοί του Εκρέμ Ιμάμογλου διαδήλωσαν σε συνοικίες της Κωνσταντινούπολης χτυπώντας κατσαρόλες και τηγάνια και κορνάροντας διαμαρτυρόμενοι για την ακύρωση των δημοτικών εκλογών.
Αν και η απόφαση του YSK σημαίνει ότι ο Ιμάμογλου θα χάσει το αξίωμα του δημάρχου μέχρι τη νέα αναμέτρηση, εκείνος εμφανίστηκε πεπεισμένος για τη νίκη καλώντας το ενθουσιώδες, πολυπληθές ακροατήριό του να διατηρήσει την ψυχραιμία του και τις ελπίδες του: «Δεν θα υποκύψουμε ποτέ στις αρχές μας», είπε «Αυτή η χώρα έχει 82 εκατομμύρια πατριώτες που θα πολεμήσουν μέχρι τέλους για τη δημοκρατία».

Μεγάλο ρίσκο για τον Ερντογάν

Η νίκη του Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη, την πολυπληθέστερη πόλη της Τουρκίας και οικονομικό κέντρο της θεωρήθηκε εντυπωσιακό πλήγμα για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που είχε διατελέσει δήμαρχός της το 1994 και χρησιμοποίησε το αξίωμά του ως εφαλτήριο για την μετέπειτα άνοδό του στην εξουσία. Ο Ερντογάν δεν αποδέχθηκε ποτέ την ήττα κι εμφανίζεται αποφασισμένος να ξαναπάρει τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης. Αλλά η στρατηγική του ενέχει πολλούς κινδύνους, όπως σημειώνει το BBC. Η τουρκική λίρα, που έχασε πάνω από το 30% της αξίας της τον τελευταίο χρόνο, έκανε νέα βουτιά ενώ η οικονομία της χώρας που βρίσκεται σε ύφεση δεν αντέχει άλλη αβεβαιότητα. Άλλωστε λόγω της λαϊκής δυσφορίας για την πορεία της οικονομίας ήταν που έχασε σε μεγάλο βαθμό την Κωνσταντινούπολη ο Ερντογάν. Την ίδια ώρα ο Εκρέμ Ιμάμογλου κερδίζει συνεχώς σε δημοτικότητα καταφέρνοντας να βρει το μήνυμά του απήχηση πέραν της παραδοσιακής εκλογικής βάσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και στη νέα αναμέτρηση δεν αποκλείεται να διευρύνει τη νίκη του, αν καταφέρει να ξεπεράσει τα εμπόδια που θα στρώσει στο δρόμο του το κυβερνών κόμμα.