Με προβάδισμα του εκλεκτού του Ζόραν Ζάεφ, Στέβο Πεντάροφσκι οι Προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία

Ξεκάθαρη νίκη του του εκλεκτού του Ζόραν Ζάεφ Στέβο Πεντάροφσκι στις Προεδρικές εκλογές στα Σκόπια.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή, το ποσοστό συμμετοχής, μισή ώρα πριν να κλείσουν οι κάλπες ανερχόταν στο 44,5%, κάτι που σημαίνει ότι εκπληρώθηκε ο όρος που απαιτούταν, (προσέλευση άνω του 40% ), προκειμένου οι εκλογές να θεωρηθούν έγκυρες.

Οι εκλογές, σύμφωνα με την Εθνική Εκλογική Επιτροπή της χώρας, διεξήχθησαν σε ήρεμη ατμόσφαιρα και χωρίς παρατυπίες.

Σύμφωνα και πάλι, με τις ανακοινώσεις της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής με καταμετρημένο το 90,75% των ψήφων ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού, Στέβο Πεντάροφσκι προηγείται με 52, 38% ενώ η υποψήφια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNΕ, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα εξασφαλίζει 44,06 %. Τα άκυρα είναι 3,56%.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ζόραν Ζάεφ-Στέβο Πεντάροφσκι

Στον πρώτο γύρο, που διεξήχθη πριν από δύο εβδομάδες, ο Πεντάροφσκι είχε επικρατήσει με διαφορά μόλις 0,6% της βασικής του αντιπάλου Σιλιάνοφσκα (42,8% έναντι 42,2%), ενώ σε εκείνον συμμετείχε και ο Μπλέριμ Ρέκα, ο οποίος στηριζόταν από δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης («Besa» και «Συμμαχία για τους Αλβανούς») και έλαβε ποσοστό 10,6%.

Ο νικητής του σημερινού δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών θα διαδεχθεί στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας τον Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Η δεύτερη πενταετής θητεία του Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος προέρχεται από το VMRO-DPMNE, ολοκληρώνεται στις 12 Μαΐου.

Οι εξουσίες του Προέδρου της χώρας είναι περιορισμένες και σχετίζονται με ορισμένα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.