Ανυποχώρητος ο «Πορθητής» - Διεθνή εντάλματα σύλληψης ετοιμάζει η Κύπρος για το πλήρωμα

Η Τουρκία συντηρεί την  ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο παρά τις συντονισμένες αντιδράσεις και τις επικρίσεις που δέχθηκε τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από την Αθήνα και τη Λευκωσία, αλλά και από τις ΗΠΑ, στη «σκιά» της απόφασης της να δεσμεύσει περιοχή δυτικά της Κύπρου για την εκτέλεση γεωτρήσεων με το πλωτό γεωτρύπανο «Φατίχ» («Πορθητής»).

Τo Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων αποκαλύπτει μήνυμα προς ναυτιλομένους που στάλθηκε από το «Κύπρος Ράδιο» για λογαριασμό της Λευκωσίας και απαιτεί τον άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου «Φατίχ» (Πορθητής) και των υποστηρικτικών πλοίων που το συνοδεύουν.

Το μήνυμα του Ράδιο Κύπρος προς το «Φατίχ» και τα υποστηρικτικά πλοία, το οποίο εξασφάλισε το ΚΥΠΕ έχει ως εξής: «Διεξάγετε παράνομες επιχειρήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι ενέργειες σας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες ασφαλείας της ναυσιπλοΐας και διαπράττετε σοβαρά ποινικά αδικήματα βάσει των νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όσα πρόσωπα και εταιρείες εργάζονται και/ή παρέχουν υπηρεσίες που υποστηρίζουν και υποκινούν τις παράνομες ενέργειες του ‘Φατίχ’ παραβιάζουν τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες ασφαλείας της ναυσιπλοΐας. Ως εκ τούτου, θα αντιμετωπίσουν όλες τις συνέπειες στη βάση του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου και ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης θα εκδοθεί εναντίον τους. Απαιτούμε όπως άμεσα τερματίσετε τις παράνομες ενέργειές σας».

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο τα οποία πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. Επίσης ως εγγυήτρια δύναμη είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του λαού της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» και να μην επιτρέψει κανένα τετελεσμένο.

Την ίδια ώρα η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι απηύθυνε αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα. ««Καλούμε επειγόντως την Τουρκία να απόσχει από οποιαδήποτε τέτοια παράνομη δράση», τόνισε.

Λίγο αργότερα, η Άγκυρα απάντησε δια του υπουργείου Εξωτερικών, λέγοντας ότι «θα προστατέψουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος