Φήμες ότι ετοιμάζεται να δραπετεύσει από την Βενεζουέλα ο Μαδούρο

«Ο Μαδούρο αντιλαμβάνεται πως, στρατηγικά, είναι προς το συμφέρον του να παρακολουθεί τον Γκουαϊδό να φθείρεται μόνος του». Αυτή είναι η εκτίμηση του πολιτικού αναλυτή  της Ουάσιγκτον στη Λατινική Αμερική, Τζεόφ Ράμσεϊ, στο Blooomberg.  «Ενδεχόμενη σύλληψη του Γκουαιδό θα έδινε στην αντιπολίτευση αφορμή για ακόμη πιο έντονες κινητοποιήσεις» συμπληρώνει εξηγώντας γιατί ο Μαδούρο  παραμένει σχεδόν άπραγος και αφήνει τον αντίπαλό του που επιχειρεί την ανατροπή του να κυκλοφορεί ελεύθερος στους δρόμους του Καράκας. Δεν θα ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που η κυβέρνησή  του συλλαμβάνει άνδρα της αντιπολίτευσης.

Από την άλλη, διαδηλωτέςι που βρέθηκαν στους δρόμους της Βενεζουέλας στο πλευρό της αντιπολίτευσης έχουν άλλη γνώμη. «Ο Μαδούρο γνωρίζει πως αν κάνει κάτι στον Γκουαϊδό, η Αμερική θα προχωρήσει σε κάτι χειρότερο» σημειώνει η Ιντα Ρομέρο, μια εκ των διαδηλωτών. «Φοβούνται να τον πιάσουν» συμπληρώνει άλλος διαδηλωτής.

Εντωμεταξύ, η εξέγερση  που  επιδιώκει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στις σχέσεις του Καράκας με την Ουάσινγκτον, αλλά και σε εκείνες μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.

Σενάρια για σχέδιο διαφυγής

Την ίδια ώρα οργιάζουν τα σενάρια επαφών της κυβέρνησης Μαδούρο με ανθρώπους της αντιπολίτευσης, προκειμένου να επιτρέψουν στον πρόεδρο να εγκαταλείψει με ασφάλεια τη χώρα και να εγκατασταθεί μεταβατική κυβέρνηση με μέλη της αντιπολίτευσης. Στα ίδια σενάρια, φαίνεται πως οι εξ απορρήτων του Μαδούρο διαπραγματεύονται την ασφάλεια του προέδρου και της οικογένειάς του, αλλά και πώς οι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων θα παραμείνουν στη θέση τους μετά την αλλαγή εξουσίας.

Ο ίδιος ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, δήλωνε την Τρίτη πως ο Νικολάς Μαδούρο σχεδίαζε να διαφύγει στην Κούβα, κάτι που τόσο ο ίδιος, όσο όμως και η Μόσχα διαψεύδουν κατηγορηματικά.

Με τους στρατηγούς στο πλευρό του

Το βίντεο του Γκουαϊδό στο οποίο έκανε λόγο για εξέγερση των στρατιωτικών κατά του Μαδούρο προκάλεσε σειρά επεισοδίων και εχτές, ανήμερα της Πρωτομαγιάς στη χώρα. Ωστόσο, ο Νικολάς Μαδούρο βγήκε σε εθνική μετάδοση έχοντας τους στρατηγούς στο πλευρό του, ενώ όπως σημειώνει το Bloomberg οι συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης δεν ήταν τόσο μαζικές όσο πριν από μερικούς μήνες. Συγκέντρωση βέβαια διοργάνωσε και ο Μαδούρο προκειμένου να ενισχύσει το φρόνημα όσους τον υποστηρίζουν στη χώρα.

«Το καθεστώς νομίζει πως φτάσαμε στο απόγειο της πίεσης. Κάνουν λάθος» ανέφερε ο Γκουαϊδό. «Κάθε μέρα από εδώ και πέρα, θα έχουμε διαδηλώσεις ώσπου να φτάσουμε στην ελευθερία» πρόσθεσε.