Σε εξέλιξη πραξικόπημα στην Βενεζουέλα - Μέρος του στρατού στηρίζει τον Γκουαϊδό

Κάλεσμα για εξέγερση του στρατού απηύθυνε στη Βενεζουέλα ο Χουάν Γκουαϊδό από στρατιωτική βάση στο Καράκας, όπου κήρυξε το τέλος του καθεστώτος του Νικολάς Μαδούρο.

Μαζί με τον Γκουαϊδό, τον οποίο οι ΗΠΑ και άλλες περίπου 50 χώρες έχουν αποδεχθεί ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, βρισκόταν και ο Λεοπόλντο Λόπεζ, ηγέτης της αντιπολίτευσης που ήταν επί καιρό σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ο Γκουαϊδό ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο στο οποίο ανήγγειλε την «τελική φάση» της «Επιχείρησης Ελευθερία» για την απομάκρυνση του αριστερού προέδρου Μαδούρο.

«Η τελική πράξη του τέλους του σφετερισμού της εξουσίας ξεκίνησε σήμερα», είπε. «Σήμερα, γενναίοι στρατιώτες, γενναίοι πατριώτες, γενναίοι άνδρες προσηλωμένοι στο Σύνταγμα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας».

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπο κάλεσε τον στρατό της Βενεζουέλας να στηρίξει τον Γκουαϊδό, γράφοντας στο Twitter ότι «τώρα είναι η ώρα για τους αξιωματικούς αυτούς να εκπληρώσουν τον όρκο τους».

Ρίψη δακρυγόνων

Δημοσιογράφος του Reuters είδε τον Γκουαϊδό να στέκεται κοντά στην αεροπορική βάση Λα Καρλότα στο Καράκας εν μέσω μια ομάδας ανδρών που φορούσαν στρατιωτικές στολές. Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η κατάσταση γύρω από τη βάση είναι έκρυθμη κι ότι έχουν πέσει δακρυγόνα.  Σύμφωνα με το Reuters άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας πέταξαν δακρυγόνα κατά του Χουάν Γκουαϊδό και των ανδρών με στρατιωτικές στολές που τον συνοδεύουν έξω από την αεροπορική βάση La Carlota στο Καράκας.

«Σήμερα είναι η μέρα να βγούμε όλοι στους δρόμους, πολίτες και στρατιώτες», είπε ο Γκουαϊδό σε δημοσιογράφους έξω από τη βάση -αντιλαμβανόμενος προφανώς ότι δεν έχει τη στήριξη τόσου μεγάλου τμήματος των ενόπλων δυνάμεων όσο θα επιθυμούσε. Ενώ ο Λόπεζ στο πλευρό του διεμήνυσε: «Σημερα είμαστε πεπεισμένοι ότι η διαδικασία αυτή είναι ανεπίστροφη». Μετά τις δηλώσεις τους Γκουαϊδό και Λόπεζ αποχώρησαν από το σημείο, όπου έπεφταν βροχή τα δακρυγόνα, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Aρχηγός Στρατού: Πιστές στον Μαδούρο οι Ένοπλες Δυνάμεις

Από την πλευρά του ο αρχηγός του στρατού της Βενεζουέλας, Βλαδιμίρ Παδρίνο, ανέφερε στο Twitter ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν πιστές στον Νικολάς Μαδούρο, ενώ κάνει λόγο για «δειλούς» και «προδότες» πίσω από το πραξικόπημα.

«Οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν πιστές στην υπεράσπιση του εθνικού συντάγματος και των έννομων αρχών. Όλες οι στρατιωτικές μονάδες που έχουν αναπτυχθεί στις οκτώ περιοχές άμυνας αναφέρουν ότι όλα είναι ομαλά στα στρατόπεδα και τις στρατιωτικές βάσεις, οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τοπικών στρατηγών. Απορρίπτουμε αυτήν την πραξικοπηματική κίνηση, που θέλει να πνίξει στη βία τη χώρα μας. Οι ψευτο-αρχηγοί αυτής της καταχρηστικής κίνησης χρησιμοποιούν στρατεύματα και ένοπλους αστυνομικούς στους δρόμους της πόλης για να σπείρουν την ανησυχία και τον τρόμο», τόνισε ο Παδρίνο.

«Είστε ένα μάτσο δειλοί. Εμείς θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε τη συνταγματική τάξη και την ειρήνη της δημοκρατίας, με τη στήριξη του νόμου, της ιστορίας και του δικαίου. Πάντα πιστοί, ποτέ προδότες», κατέληξε ο αρχηγός του Στρατού.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γκουαϊδό, ο ηγέτης της ελεγχόμενης από την αντιπολίτευση Εθνοσυνέλευσης, τον Ιανουάριο επικαλέστηκε το Σύνταγμα προκειμένου να αναλάβει προσωρινός πρόεδρος, υποστηρίζοντας πως η επανεκλογή του Μαδούρο το 2018 ήταν παράνομη. Ταξιδεύει εκτός της πρωτεύουσας Καράκας όλο και περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες στην προσπάθεια να ασκήσει πίεση στον Μαδούρο προκειμένου ο τελευταίος να παραιτηθεί.

Οι διαδηλώσεις ενόψει της Πρωτομαγιάς

Διαδηλώσεις προγραμματίζονται για αύριο, 1η Μαΐου, περιλαμβανομένης της «μεγαλύτερης πορείας στην ιστορία της Βενεζουέλας», όπως την αποκαλεί ο Γουαϊδό, στο πλαίσιο της «οριστικής φάσης» της προσπάθειάς του να αναλάβει την εξουσία προκειμένου να προκηρύξει νέες εκλογές.