Σοκ με την επανεμφάνιση του αρχηγού του ISIS, Aμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, μετά από 5 χρόνια! - Video

Εμφάνιση του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, για πρώτη φορά εδώ και 5 χρόνια σε προπαγανδιστικό βίντεο, που προβλήθηκε σήμερα από την τζιχαντιστική οργάνωση.

Αποτέλεσμα εικόνας για Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι

Η ημερομηνία κατά την οποία γυρίστηκε το βίντεο δεν είναι γνωστή, ωστόσο ο αλ Μπαγκντάντι δηλώνει ότι η «μάχη για τη Μπαγούζ έχει τώρα τελειώσει», αναφερόμενος στο τελευταίο προπύργιο της εξτρεμιστικής οργάνωσης στην ανατολική Συρία, που έπεσε την 23η Μαρτίου του 2019.

Εξυμνεί επίσης το μακελειό στη Σρι Λάνκα, πριν μια εβδομάδα, που σημαίνει ότι η βιντεοσκόπηση είναι πρόσφατη.

Ο Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι (28 Ιουλίου 1971) είναι χαλίφης του Ισλαμικού Κράτους, με καταγωγή από την Σαμάρα του Ιράκ. Είχε συλληφθεί από τους Αμερικανούς το 2004. Το 2010 ανέλαβε το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στο Ιράκ μετά τον θάνατο του Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι.

Η ανάπτυξη του Ισλαμικού κράτους στην Συρία τον έφερε σε ανταγωνισμό με το Συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα, την οργάνωση Άλ Νούσρα. Στην συνέχεια η Αλ Κάιντα ζήτησε από τον Αλ Μπαγκντάντι να περιορίσει την δράση του Ισλαμικού κράτους στο Ιράκ, έτσι εκείνος αρνήθηκε με αποτέλεσμα να αποκηρυχθεί τον Φεβρουάριο του 2014.

Αποτέλεσμα εικόνας για Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι

Το ισλαμικό κράτος δεν έχει αναγνώριστεί διεθνώς, ενώ έχει καταλάβει με τη βία τα εδάφη του Ιράκ και της Συρίας. Από τις 4 Οκτωβρίου 2011, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν κατατάξει τον αλ-Μπαγκντάντι στη λίστα της διεθνούς τρομοκρατίας, ενώ μάλιστα έχει ανακοινωθεί και η αμοιβή των 10 εκατομμυρίων δολαρίων για οποιαδήποτε πληροφορία οδηγεί στην αιχμαλωσία του ή το θάνατό του.

Στις αρχές του Ιουλίου του 2014, με ένα ηχογραφημένο μήνυμα, ο αλ-Μπαγκντάντι είχε καλέσει τους απανταχού Μουσουλμάνους να γίνουν «πρωταθλητές στην θρησκεία του Αλλάχ» και στον ιερό πόλεμο, καθώς και να μεταναστεύσουν στο Ισλαμικό Κράτος, το οποίο χαρακτήρισε ως «Σπίτι του Ισλάμ».