Στην Ισπανική Βουλή η ακροδεξιά για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια - Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις εκλογές

Τις πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών στην Ισπανία έδωσε στη δημοσιότητα η ισπανική τηλεόραση, φέρνοντας πρώτο Σοσιαλιστικό Κόμμα, χωρίς όμως να μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) φέρεται να λαμβάνει 116-121 έδρες, το Λαϊκό Κόμμα (PP) 69-73 έδρες, οι Πολίτες (Ciudadanos) 48-49, οι Podemos 42-45 και το ακροδεξιό Vox 36-38.

Οπως αναφέρουν την τελευταία ώρα αναλυτές, τα αποτελέσματα φανερώνουν επίσης ότι η ακροδεξιά καταφέρνει κι εισέρχεται στην ισπανική Βουλή, για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ακροδεξιό κόμμα Vox εμφανίζεται, βάσει της δημοσκόπησης του GAD3, να εκλέγει βουλευτές.

Η δημοσκόπηση για τις εκλογές στην Ισπανία, του κρατικού RTVE, που βασίζεται στην πρόθεση ψήφου ψηφοφόρων το διάστημα 22ας και 27ης Απριλίου, κατέδειξε ότι κανένα κόμμα δεν θα καταφέρει από μόνο του να συγκεντρώσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές ανερχόταν στις 19.00 ώρα Ελλάδας στο 60,76%, 9,5% μεγαλύτερο σε σύγκριση με τις εκλογές του 2016.

Η συμμετοχή στην Καταλονία την ίδια ώρα ανερχόταν σε 64,20%, σχεδόν κατά 18% μεγαλύτερη σε σύγκριση , επίσης με το 2016

Πρόκειται για την τρίτη εκλογική αναμέτρηση σε διάστημα 4 ετών.